Ейми Съдърланд си взела малко кученце и в опитите си да го възпитава, започнала да се консултира с различни треньори, дресиращи четириногите любимци.

След почти година британката научила много за опитомяването и създаването на навици при животинките и решила да пробва същата тактика с мъжа си.

Двамата били женени от няколко години. Той е интелигентен, забавен и не оставя Ейми да скучае, но често получава пристъпи на оглушаване, когато тя му прави забележки и забравя доста неща, които трябва да върши.

Оказало се обаче, че наученото от британката за възпитанието на кучетата има ефект и върху благоверния й.

Госпожа Съдърланд толкова се въодушевила от успеха си с „дресировката“ на своя съпруг, че решила да напише книга по темата и дори започнала да дава брачни консултации.

Нейните 10 правила са съвсем прости и заслужават малко внимание. Ето и първото:

Не натяквай, а награждавай

Признай си – жените често се превръщаме в отегчителни мърморани, които понякога забравят да си затварят устата.

Особено когато става дума за съвместно съжителство, просто в един момент започваш да се взираш във все повече недостатъци на мъжът до теб.

Спри да се оплакваш, очевидно това не помага. Дресьорите на животни не натякват – през повечето време те дори не коригират лошото поведение.

Използват друг подход – на „забелязването” и „награждаването”, т.е. поощряват поведение, което харесват и не обръщат внимание на това, което не им допада.

Натякванията и крясъците не вършат работа. Ние хората си мислим, че е достатъчно само да посочим какво не харесваме, за да изразим предпочитанията си.

Наказанията имат лоши странични ефекти като апатия, страх и агресия. Никое от тях не благоприятства ученето, което означава развитие и усъвършенстване.

Наградата за добре свършената работа обаче може да има иключителен ефект, опитай.