Наскоро попаднахме на един доста интересен поглед към вечния старец и решихме да го споделим с вас.

Дядо Коледа трябва да отслабне, да се откаже от кексчетата и брендито и да смени с велосипед шейната с елените, ако иска да стане здравословен пример за децата.

Това препоръчва д-р Нейтън Грилс, специалист по обществено здраве в австралийския университет "Монаш". Според него настоящият образ на Дядо Коледа пропагандира свръхтегло, каране след употреба на алкохол, превишаване на скоростта при шофиране и нездравословен начин на живот. Определено по-добре е засменият старец да се раздели с корема си, съветва Грилс.

Австралийският лекар признава, че изследването му е по-скоро намигане, отколкото сериозна публикация, но е издадено в коледния брой на авторитетното списание British Medical Journal.

"Налице е една личност, позната по цял свят, какъвто е Дядо Коледа, да влияе на хората и особено на децата, които може да започнат да си мислят, че е ОК да си пийваш и да си дебел", казва Грилс пред агенция Ройтерс. "Рискът е много малък, но се разпространява глобално."

Достатъчно е Дядо Коледа да повлияе на здравето само 0.1% от населението на планетата, за да навреди на милиони хора, допълва лекарят. Грилс посочва още, че старецът е добро средство за продажби, и то на вредни продукти.

"Той притежава огромен потенциал за рекламиране, но всъщност първоначалната идея за Свети Николай е била да дарим, да сме щедри, а не както Дядо Коледа се е превърнал в шеф на рекламата на "Кока-кола"."

Заради традицията да му се оставя чашка бренди като пожелание "На добър път" старецът пропагандира и шофирането след употреба на алкохол, казва още Грилс. "Когато трябва да обиколиш няколко милиарда къщи, доста скоро си надхвърляш мярката."

Дядо Коледа може да разнася и заразни болести, защото, ако подсмърча или кашля заради студа, всяко дете, седнало в скута му, може да си докара грип като коледен подарък, пише още в статията.

Необходими се още изследвания, за да се докаже, че старецът е заплаха за общественото здраве, но междувременно е препоръчително той да спре да се тъпче и да започне да ходи повечко, съветва австралийският лекар.