"Както посрещнеш Новата година - така ще изкараш цялата година", гласи една народна мъдрост.

Подкрепена и от източния хороскоп, който ви призовава да вземете предвид предпочитанията на "домакина" на настъпващата Нова година както в менюто за празника, така и в подредбата на самата трапеза.

2010 година е годината на белия метален Тигър. Този представител на семейство котки има силен характер и не е склонен към компромиси. Това налага ярки и наситени цветове на дрехите и интериора (тъмни оттенъци на синьото, сребристо, бордо, тъмни оттенъци на зеленото), естествени камъни в украшенията и специфични изисквания в менюто.

На хищника ще му допаднат месните и рибни ястия. Предвид характера и металната природа на настоящия Тигър, препоръчваме ви да приготвите ястията на грил. И най-важното - нека домът ви тъне в изобилие през годината, не пестете пари за празничната трапеза.

Посрещнете Новата година смело и с високо вдигната глава, тъй като Тигърът покровителства само онези, които са заслужили уважението му.

Ето и някои рецепти за едновременно вкусни и красиви ястия за празничната ви трапеза.

Салата "Херинга"

Цвекло (варено) - 1 бр.
Яйца (варени) - 2 бр.
Маринована херинга (сельодка) - ок. 200-300 гр.
Майонеза - 100 гр.
Картофи (варени) - 4 бр.
Моркови (варени) - 1-2 бр.

Приготвяне: Отворете херингата, изцедете я и нарежете парчетата риба на средно големи хапки. Настържете картофите, цвеклото, морковите и яйцата на едро ренде. Подредете продуктите на плоска тава на слоеве - първо картофите, отгоре рибата, яйцата, морковите и цвеклото. Всеки един пласт трябва да се намаже с майонеза, а най-горният - да се посипе с яйчен жълтък и да се украси със зеленина (магданоз, босилек или др.). Желателно е готовото ястие да се остави в хладилник за 2 часа.

Пирожки с пушена риба

Готово хлебно тесто - 400 гр.
Пушена риба - 500 гр.
Кромид лук - 3 бр.
Краве масло - 100 тр.
Яйца - 2 бр.
Сметана, сол и пипер.

Приготвяне: Разточете тестото и го нарежете на квадрати от около 12 см. В средата на всеки квадрат сложете на слоеве лук, нарязана риба, масло и сметана. Сгънете парчетата тесто и ги намажете със сурово яйце. Пирожките се пекат на загрята до средна температура фурна 20-30 минути, докато не добият златист цвят. Можете да украсите всеки "пакет" с резен сварено яйце.

Калмари със сметана

Мариновани калмари - ок. 400 гр.
Заквасена сметана - 200 гр.
Печурки - 200 гр.
Кашкавал - 100 гр.
Кромид лук - 2 бр.
Краве масло, копър и магданоз, пипер и сол.

Приготвяне: Изцедете калмарите и ги разбъркайте с маслото, лука и гъбите. Добавете сметаната, солта и пипера. Поръсете отгоре с настърган кашкавал и изпечете ястието на фурна. Преди сервиране посипете порциите със ситно нарязан копър и магданоз.