Американски демографи от Университета на Юта са стигнали до заключението, че жените, които са родили в по-късна възраст (между 40 и 50 години), живеят по-дълго от тези, станали майки на млади години.

Според един от авторите на изследването, професор Кен Смит, наличието на женски роднини, сдобили се с рожба след 45-годишна възраст, крие в себе си генетично преимущество за семейно дълголетие, което ще се предава по наследство.

За определянето на точните шансове за дълголетие трябва да се установи колко жени в рода са имали късни бременности.

Предположенията на експертите се базират на демографски и медицински данни, събрани сред 1,6 милиона души.

Били анализирани и исторически документи за 400 хиляди жители на Квебек в периода от 1608 до 1850 г.

Генетиците, провели изследването, смятат, че раждането на дете след 50 годиншна възраст, намалява с 14-17% риска от преждевременна смърт.

По-късното настъпване на менопаузата и способността за зачеване в зряла възраст се асоциират с доброто здравословно състояние и дълголетието.

Авторите на проучването са на мнение, че продължителността на живота се определя не само от начина на живот, но и от генетични фактори.

Все още не е достатъчно изяснено как късното раждане влияе върху продължителността на живота и дали това се дължи предимно на генетични или на социални и екологични фактори, като здравословен начин на живот и правилно хранене.

Източник: puls.bg