Здравейте, момичета! В настроение ли сте за започването на седмицата? Повярвайте,че това ще е „вашата” седмица и смело напред! За днес сме ви приготвили едно винено пътешествие до съседна Гърция, независимо, че не е сезонът на плажовете и жаркото южно слънце не ви стопля с живителната си енергия.

Ще ви отведем до едно имение в Северозападна Гърция, където времето сякаш е спряло, каменните къщи са накацали на склоновете на планината Пиндус, а виното произвеждано в този магичен край на Гърция,спокойно може да се нареди до всички световни винени образци.

Но нека видим как е започнало всичко.

Когато в края на 50-те години на миналия век, Евангелос Авероф превръща мечтата си в реалност и засажда първото Каберне Совиньон в Гърция на мястото на месни гръцки сортове, в подножието на планината Пиндус, близо до Мецово в северозападна Гърция. Никой не е предполагал, че с това се поставя революцията в гръцкото винопроизводство.

Кой е всъщност този мъж, който вижда десетилетия напред и развива до неузнаваемост родното си място?

Евангелос Авероф-Тосиза, вдъхновеният създател на вината Катоги е политик, интелектуалец и литератор, забележителна фигура в съвременна Гърция.

Човек с много таланти и разнообразни интереси, Авероф се ангажира с широк кръг социални дейности и оставя богато литературно наследство. Трудовете му са преведени на много езици,а през 1974 година Френската Академия на науките го удостоява със златен медал.

Но това, с което остава в сърцата на хората е неговата голяма любов към родното Мецово е мечтата да види този по-изостанал край на Гърция наравно с другите. И успява, създавайки едни от най-емблематичните и до днес вина на Гърция, обединени днес вече под едно име Катоги-Строфиля.

Всъщност червените вина Катоги са първия успешен бленд между гръцки и международни сортове. Но това , което е най-впечатляващо е вярата на Евангелос Авероф в потенциала на гръцките лозя и на автентичното гръцко винопроизводство, с което повежда след себе си много последователи.

За никого не е тайна, че доказателства за произвеждането на вино в Древна Елада се намират навсякъде днес в Гърция. Катоги-Строфиля не прави изключение. По земите на древната планина Анависос, елините и по-късно римляните са открили отличното съчетание на почва, климат и слънцегреене, за направата на вина със световно качество и търгувани навсякъде в древния свят.

Вината Строфиля, произведени от белите месни сортове Саватиано и Родитис, започват кариерата си прес 1985, като допринасят за винената култура на съвременния консуматор. Вярна на новаторския си дух , изба Катоги –Строфиля създава първия винен бар в Атина, като и до ден днешен поддържа превъзходно качество на своите вина.

Днес Катоги-Строфиля култивира своите лозя в Мецово, близо до манастира Свети Никола, в източна Загора до манастира Вуца и в Източна Македония (Гърция). Самата изба е построена в типичния за този регион стил и се намира в Мецово. Там се раждат и червените вина на Катоги-Строфиля, отлежали в първокласни френски дъбови бъчви при идеална температура и влажност.

От имението са се погрижили за любителите на пътешествията и на хубавото вино. С гледка към избата и към подножието на величествената планина Пиндус е построен 4-звездния хотел Катоги-Авероф. Външно хотелът не се отличава по нищо от стила на къщите в този край на Гърция, но влизайки в него ще останете приятно изненадани от перфектното съчетание на традиционното и модернистично виждане за уют и комфорт.

Всички пространства са украсени с картини и скулптури на съвременни гръцки художници, като изчистеният стил на хотела помага да се слеем с красотата на този край и да усетим въздействието на магическото вино.

Виното е вдъхновило създателите на Катоги-Авероф, а 15-те стаи са разделени на червени и бели, спрямо предпочитанията към цвета на виното. Всяка стая има специален стил и име. Може да се отпуснете в „Рубинената земя”, да си починете в „Лунното розе” и да се възстановите в „Пламенната стая”.

Във фоайето на хотела може да се възползвате от богатата колекция от книги за виното, близо то камината, с чаша вино в ръка, разбира се, като не забравяме за изключителния избор от сирена, произведени в Мецово. Не забравяйте да опитате от пушеното!

А за любопитните почитатели на виното има специална разходка в лозята и избата , където могат да се включат във всички дейности и да са горди, че са допринесли в направата на тези легендарни вина! Не се чудете, а опитайте! Наздраве!