Това е едно чудно ястие от Ловешко, по-точно от Угърчин. Стафидите в оригиналната рецепта ние, Лора и Стоян, сме заменили със сини сливи. За повече аромат и вкусен резултат!

Време за приготвяне: 4 часа и 30 минути
Необходими продукти за 8 порции:


1/4 агне
1 бр. агнешки комплект
150 г дългозърнест ориз
130 г краве масло
100 г спанак (почистен)
80 г сушени сливи (без костилки)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
1 с. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Всички агнешки дреболии, без черния дроб, се сваряват и се нарязват на ситно.
Черният дроб също се нарязва.

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 50 г масло. Сипва се оризът, поръсва се с червения пипер, наливат се 400 мл вода и се готви, докато оризът набъбне.
Добавят се наситнените листа спанак, дреболиите, нарязаните сини сливи, накълцаният джоджен, сол и черен пипер. Разбърква се и след няколко минути се дърпа от огъня.

С помощта на нож се оформя джоб, който се пълни със сместа и се зашива с конец.

Агнешкото се маже с останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер.

Поставя се в тава върху решетка, като се налива и около 1 л вода.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 3 часа и половина.

След това температурата се увеличава на 220 градуса, фолиото се отстранява и месото се запича, докато се зачерви.

Съвет: Ако остане от плънката, се слага в тавата и се пече заедно с агнето. Ако в комплекта има було, с него се покрива плешката.