В това елегантно приготвено и апетитно ястие, сътворено с много любов и финес за всички вас от нас - Лора и Стоян, ще ви зареди с много енергия, щастие и предпразнично настроение. Комбинирано с пюре от грах това агнешко блюдо ще спечели не само сетивата ви, но и душата ви с уникално нежния си пикантен вкус.

Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 6 порции:


800 г обезкостено печено агнешко месо
2 глави лук
2 моркова
4 скилидки чесън
100 мл червено вино („Кагор“)
2 с.л. доматен концентрат
30 мл зехтин
2 дафинови листа
1/2 връзка магданоз
2 стръка мащерка
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

за пюрето:
800 г стерилизиран грах tat
1/2 с.л. лют сос „Шрирача“ (или „Хариса“)
150 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън
2-3 стръка мента
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се реже на полумесеци, чесънът се накълцва, а морковите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се на умерен огън в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Прибавя се и месото, нарязано на едри парчета.

Щом се позапържи, се прибавят доматеният концентрат, разбърква се, слага се и червеният пипер, след което се налива и виното. Прибавят се дафиновите листа, мащерката и магданозът, нарязани на ситно.

Наливат се с 150–200 мл вода. Съдът се похлупва и ястието се готви на слаб огън за около 30 минути, докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

Грахът се пуска в кипяща вода за 3-4 минути. След това се отцежда и се пасира с листата мента. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавят се чесънът, стрит на паста с щипка сол, киселото мляко и лютият сос. Разбърква се. Месото се сервира с пюрето.