Класическа комбинация от шоколадови бисквити, череши от компот, крем сирене и сметана, която ще завладее не само вкусовите ви рецептори. Тя влияе директно върху душата. Неустоимо изкусителен десерт, приготвен с много любов от нас, Лора и Стоян от "Бон Апети".

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути (и време за охлаждане)
Необходими продукти за 10 порции:


за основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г краве масло

за крема:
300 г крем сирене
300 г заквасена сметана
180 г пудра захар
300 г отцедени череши от компот
1 с.л. лимонов сок
1 ванилия
1/2 пакетче желатин
100 мл бренди

за топинга:
200 мл сок от черешов компот
50 г захар
2 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Бисквитите за основата се смилат и се разбъркват добре с разтопеното масло. Сместа се изсипва във форма за торта с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия.

Заравнява се и блатът се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се оставя да се охлади. Черешите се почистват от костилките, заливат се с брендито и се оставят така, за да поемат аромата. Крем сиренето се разбърква със сметаната, захарта, ванилията и лимоновия сок.

Желатинът се накисва в студена вода. Когато набъбне, се загрява на водна баня, за да се разтвори. Постепенно се налива в крема, като се разбърква внимателно. Върху охладената бисквитена основа се разпределят отцедените череши, а брендито се заделя за топинга.

Отгоре се изсипва кремът и се заравнява. Чийзкейкът се прибира в хладилник за 6 часа. Сокът от компота се разбърква с брендито, захарта и нишестето. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона. Оставя се да се охлади. Чийзкейкът се нарязва на парчета и се залива с топинга.