Това богато основно ястие с вкус на пролет е днешното предложение на Лора и Стоян за вашата семейна трапеза. Можете да го подготвите за под 3 часа, а всички със сигурност ще си оближат пръстите!

Време за приготвяне: 2 часа и 30 минути (и време за мариноване)

Необходими продукти за 6 порции:

за маринатата:

5 скилидки чесън

30 г пресен джинджифил

1 ч. л. сухо чили

1/2 ч. л. куркума

1 с. л. смлян кориандър

1 ч. л. смлян кимион

100 г кисело мляко

1 ч. л. гарам масала

за кърито:

1 кг обезкостена агнешка плешка

500 г спанак

3 зелени люти чушки

1 глава лук

1 ч. л. кимион

1 ч. л. черен пипер на зърна

2 дафинови листа

1 щипка смлян кардамон

1 пръчка канела

1 ч. л. гарам масала

сокът от 1/2 лимон

2 с. л. олио

сол на вкус

300 г дългозърнест ориз

Начин на приготвяне:

Чесънът и джинджифилът се обелват и се пюрират с киселото мляко, чилито, куркумата, кориандъра, кимиона и гарам масалата.

Месото се нарязва на кубчета и се залива с получената смес. Разбърква се и оставя да се маринова за минимум 4 часа.

Олиото се загрява и в него се запържват за кратко кимионът, кардамонът, черният пипер, пръчката канелата и дафиновите листа. Добавят се лукът, нарязан на полумесеци, а след това месото и лютите чушки, нарязани наситно. Запържват за около 5 минути.

Налива се вода, колкото да покрие продуктите и ястието се готви на тих огън под капак до готовност – около 2 часа.

Спанакът се бланшира в гореща вода, за да намали обема си. Пюрира се и се добавя в ястието.

Кърито се овкусява с гарам масалата, лимоновия сок и сол на вкус.

Готви се още 5–10 минути и се поднася със сварен ориз.