Интересна безмесна идея, която си струва да опитате и която ние, Лора и Стоян от "Бон Апети", ви поднасяме с нетърпение. Защото това питателно, овкусено с много нежност и финес, блюдо от леща с поширани яйца ще достави незаменимо удоволствие на сетивата и душата.

Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 4 порции:


300 г черна леща (белуга)
200 г краве сирене
4 яйца
1/2 глава резене
100 г бейби спанак
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен винен оцет
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лещата се вари във вода до готовност, след това се отцежда. Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина.

Щом омекнат, се добавя наситненият чесън. Запържва се за кратко и се сипва доматеният концентрат. Разбърква се, добавя се спанакът и се пържи 1–2 минути.

Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня. Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет (под точката на кипене). Жълтъкът трябва да остане рохък.

Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по желание – с препечен хляб.