Обичате ли домашно печени питки? Ние, Лора и Стоян, сме сигурни, че отговорът е Да. Затова не пропускайте да се насладите на тези малки пухкави и изкусителни вълшебства, които ще обгърнат сетивата ви както с неподозирания си вкус, така и с фантастичния си топъл аромат. С пълнеж от сурови тиквени семки те ще задоволят и най-капризното небце.

Време за приготвяне: 1 час (и време за втасване)
Необходими продукти за 12 бр.:


350 г бяло брашно
150 г царевично брашно
100 г сурови тиквени семки (белени)
250 мл прясно мляко
30 мл зехтин
1 пакетче суха мая (7 г)
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сол на люспи за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото мляко, заедно със захарта и се оставя да шупне. Тиквените семки се запичат на сух тиган, докато леко променят цвета си. Охлаждат се и се накълцват.

В дълбока купа се разбъркват двата вида брашно, семките, солта и зехтинът. Налива се шупналата мая и се замесва меко тесто. След това се оставя да втаса в купа, като се покрива, за да не хваща кора.

От втасалото тесто се оформят 12 еднакви по големина топки, които се подреждат в тава и се оставят да втасат повторно. След това се намазват с разбито яйце и се поръсват със сол.

Пекат се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като на дъното на фурната се слага тава, пълна с гореща вода.