Днес, ние - Лора и Стоян от "Бон Апети", поднасяме на вниманието ви едно традиционно италианско блюдо, в което е влюбен целият свят - популярната салата "Цезар". Съчетанието на зелена салата със сирене "Пармезан" и филета аншоа прави от това свежо класическо съчетание в съвършеното допълнение към всяко основно ястие.

Време за приготвяне - 15 мин.
Необходими продукти за 4 порции:


1 зелена салата
400 г бекон
20 г сирене „Пармезан“ за поръсване

за дресинга:
3 жълтъка
100 мл зехтин
2 филета аншоа
сокът от 1/2 лимон
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. дижонска горчица
20 г сирене „Пармезан“

за крутоните:
4 филийки хляб
сол на вкус
зехтин на вкус



Начин на приготвяне:

1. Салатата се накъсва на едро в купа.

2. Беконът се нарязва на ленти и се запича в сух тиган.

3. Хлябът се нарязва на кубчета, посоляват се, поливат се със зехтин и се пекат на 160 градуса 5–6 минути.

4. Жълтъците за дресинга се варят на водна баня, докато побелеят. След това се разбиват със 70 мл зехтин, докато се получи майонеза.

5. Останалите 30 мл зехтин се пасират с филетата аншоа, сока от лимон, чесъна и горчицата.

6. Смесват се с майонезата, прибавя се настърганото сирене „Пармезан“ и дресингът се разбърква добре.

7. Салатата се овкусява с дресинга, поръсва се с бекона, крутоните, люспи от сирене „Пармезан“ и се сервира.


(в материала има продуктово позициониране)