Поредната ни идея за #ВкуснаЕсен е панакота с горгонзола и круши. Специален акцент в рецептата е домашно изпечената орехова бисквитка, с която сладкото изкушение се сервира.

Време за приготвяне: 2 часа

Необходими продукти за 4 порции:

150 мл животинска сметана
150 г сирене „Горгонзола“
1/2 ч. л. желатин
черен пипер на вкус

за сервиране:

1 круша
20 г краве масло
3 с. л. кафява захар
20 мл бренди

за ореховата бисквита:

60 г брашно50 г краве масло (меко)1 белтък50 г орехови ядки1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сметаната се загрява и в нея се пуска надробеното сирене. Разбърква се, докато се получи еднородна смес.

Желатинът се накисва в 20 мл студена вода и когато набъбне, се загрява на водна баня или в микровълнова фурна.

Налива се в сметаната с горгонзола, разбърква се и се овкусява с черен пипер.

Кремът се разлива в стъклени чаши, оставя се да се охлади и се прибира в хладилник.

Белтъкът за бисквитата се разбива леко. Брашното се разбърква с мекото масло и солта. Сипва се белтъкът и се бърка до хомогенна смес. Готовото тесто се оставя да стегне в хладилник за 30 минути. Ореховите ядки се накълцват.

От охладеното тесто се оформя тънък слой върху силиконов килим или хартия за печене. Поръсва се с накълцаните ядки и бисквитата се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), докато стане светлокафява (времето за печене зависи от дебелината на бисквитата). Изважда се, оставя се да изстине и се начупва на парчета.

Крушата се бели и се почиства от семките, реже се на малки кубчета и се запържва в маслото за 2–3 минути.

Налива се брендито, фламбира се и се поръсва със захарта.

Готви се, докато течността леко се сгъсти. Оставя се, да се охлади.

Панакотата се сервира с крушите и парчета бисквита.