Поредната ни идея за #ВкуснаЕсен е панакота с горгонзола и круши. Специален акцент в рецептата е домашно изпечената орехова бисквитка, с която сладкото изкушение се сервира.
Време за приготвяне: 2 часа
Необходими продукти за 4 порции:
150 мл животинска сметана
150 г сирене „Горгонзола“
1/2 ч. л. желатин
черен пипер на вкус
за сервиране:
1 круша
20 г краве масло
3 с. л. кафява захар
20 мл бренди
за ореховата бисквита:
60 г брашно50 г краве масло (меко)1 белтък50 г орехови ядки1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Сметаната се загрява и в нея се пуска надробеното сирене. Разбърква се, докато се получи еднородна смес.
Желатинът се накисва в 20 мл студена вода и когато набъбне, се загрява на водна баня или в микровълнова фурна.
Налива се в сметаната с горгонзола, разбърква се и се овкусява с черен пипер.
Кремът се разлива в стъклени чаши, оставя се да се охлади и се прибира в хладилник.
Белтъкът за бисквитата се разбива леко. Брашното се разбърква с мекото масло и солта. Сипва се белтъкът и се бърка до хомогенна смес. Готовото тесто се оставя да стегне в хладилник за 30 минути. Ореховите ядки се накълцват.
От охладеното тесто се оформя тънък слой върху силиконов килим или хартия за печене. Поръсва се с накълцаните ядки и бисквитата се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), докато стане светлокафява (времето за печене зависи от дебелината на бисквитата). Изважда се, оставя се да изстине и се начупва на парчета.
Крушата се бели и се почиства от семките, реже се на малки кубчета и се запържва в маслото за 2–3 минути.
Налива се брендито, фламбира се и се поръсва със захарта.
Готви се, докато течността леко се сгъсти. Оставя се, да се охлади.
Панакотата се сервира с крушите и парчета бисквита.