Днешната рецепта за #ВкуснаЕсен е вдъхновена от любимата ни кулинарна класика „Кордон бльо“. Кюфтетата по идея на Лора и Стоян ще добавят разнообразие и нови неповторими вкусове на вашата есенна трапеза.
Време за приготвяне: 2 часа
Необходими продукти за 6 порции:
600 г пуешко филе
100 г пражка шунка
100 г сирене „Ементал“
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филии бял хляб
4 яйца
4 стръка мащерка
50 г сирене „Пармезан“
120 мл зехтин
брашно и галета за овалване
сол и бял пипер на вкус
за соса:
250 мл прясно мляко
20 г брашно
20 г краве масло
1 с. л. дижонска горчица
80 г сирене „Пармезан“
1 щипка индийско орехче
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пуешкото филе се смила в месомелачка. Лукът и пармезанът се настъргват, чесънът се стрива на паста с малко сол, мащерката се наситнява, а хлябът се смила.
Смесват се със смляното месо и се разбърква добре.
Добавят се 50 мл от зехтина, 1 яйце, сол и бял пипер на вкус.
Каймата се размесва много добре и се оставя да престои 30 минути.
Ементалът и шунката се режат на парчета.
От каймата се правят не много големи кюфтета, в които се слагат шунка и ементал, затварят се добре.
Овалват се в брашно, разбитите яйца и накрая – в галета.
Пържат се в загретия зехтин – до готовност.
Брашното за бешамела се запържва в сгорещеното масло до златисто.
Налива се млякото и се бърка непрекъснато.
Когато сосът се сгъсти, се овкусява с настърган пармезан, горчица, индийско орехче и сол на вкус.
Кюфтетата се поднасят с бешамела.