Днешната рецепта за #ВкуснаЕсен е вдъхновена от любимата ни кулинарна класика „Кордон бльо“. Кюфтетата по идея на Лора и Стоян ще добавят разнообразие и нови неповторими вкусове на вашата есенна трапеза.

Време за приготвяне: 2 часа

Необходими продукти за 6 порции:

600 г пуешко филе
100 г пражка шунка
100 г сирене „Ементал“
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филии бял хляб
4 яйца
4 стръка мащерка
50 г сирене „Пармезан“
120 мл зехтин
брашно и галета за овалване
сол и бял пипер на вкус

за соса:

250 мл прясно мляко
20 г брашно
20 г краве масло
1 с. л. дижонска горчица
80 г сирене „Пармезан“
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Пуешкото филе се смила в месомелачка. Лукът и пармезанът се настъргват, чесънът се стрива на паста с малко сол, мащерката се наситнява, а хлябът се смила.

Смесват се със смляното месо и се разбърква добре.

Добавят се 50 мл от зехтина, 1 яйце, сол и бял пипер на вкус.

Каймата се размесва много добре и се оставя да престои 30 минути.

Ементалът и шунката се режат на парчета.

От каймата се правят не много големи кюфтета, в които се слагат шунка и ементал, затварят се добре.

Овалват се в брашно, разбитите яйца и накрая – в галета.

Пържат се в загретия зехтин – до готовност.

Брашното за бешамела се запържва в сгорещеното масло до златисто.

Налива се млякото и се бърка непрекъснато.

Когато сосът се сгъсти, се овкусява с настърган пармезан, горчица, индийско орехче и сол на вкус.

Кюфтетата се поднасят с бешамела.