Шарлотата с круши по наша рецепта ще впечатли цялото семейство с невероятния си вкус. Не пропускайте да я приготвите, за едно #ВкусноЛято.

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути + охлаждане
Необходими продукти за 12 порции:

за блата:

220 г брашно
10 яйца
200 г пудра
2 ванилии
2 пакетчета бакпулвер

за крема:

200 мл прясно мляко
5 жълтъка
500 мл сладкарска сметана
2 с. л. желатин

за сладкото:

200 г захар Сладея
200 мл вода
500 г замразени малини

за крушите:

4 круши
1 шушулка ванилия
200 г захар Сладея
500 мл вода

100 г конфитюр от кайсии

Начин на приготвяне:

1. Водата и захарта за сладкото се смесват в касерола и се слагат на огъня до получаването на сироп. Добавят се малините.

2. След като омекнат, се прецеждат. Връщат се на котлона и се редуцира до сгъстяване. Сладкото се оставя да се охлади.

3. Яйцата за блата се разбиват със захарта до побеляване и удвояване на обема. Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера. Сухата смес се добавя към разбитите яйца. Разбърква се с шпатула.

4. Сместа се разпределя в 2 големи правоъгълни тави с хартия за печене в тях. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор за 20–30 минути. Оставя се да се охлади.

5. Крушите се обелват и се разрязват на 2 по дължина, семките се отстраняват. Водата, захарта и ванилията се кипват и в тях се поставят крушите. Изключва се котлонът и се оставя да се пошират. След като омекнат се изваждат.

6. Сиропът от поширането се редуцира до 200 мл (използва се за крема). Към него се налива млякото. Като кипне, се дърпа от огъня, малка част се сипва при жълтъците. След това темперираните жълтъците си сипват в съда, при постоянно бъркане. Връща се на котлона и се готви докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади.

7. Желатинът се сипва в 30 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се в микровълновата или на водна баня и се смесва с леко охладения крем.

8. Сметаната се разбива на сняг и се добавя към крема. Разбърква се внимателно с шпатула.

9. Единият блат се нарязва по дължина на 4 равни ленти. Всяка се намазва със сладко от малини.

10. Лентите се слагат една върху друга. Желателно е така приготвената платка да се прибере във фризер, да стегне.

11. След това се нарязва напречно на парчета с широчина 2 см.

12. От другия блат се изрязва кръг за дъно на формата, в която ще се подражда тортата.

13. Поставя се и изрязаните парчета блат със сладко се подреждат прави покрай стените на съда.

14. Налива се кремът и десертът се прибира в хладилника поне за 1 час, да стегне.

15. Крушите се нарязват натънко и се подреждат ветрилообразно отгоре. Намазват се с разтопения в микровълнова фурна конфитюр от кайсии. Отово се оставя се да стегне. После се нарязва и се поднася.

(в материала има продуктово позициониране)