Тази чудесна рецепта е вдъхновена от слънчевата Сицилия и с нея днес искаме да внесем лъч светлина на вашата есенна трапеза.
Време за приготвяне: 1 час и 40 минути
Необходими продукти за 4 порции:
500 г спагети
2 патладжана (тънки)
250 г сирене „Рикота“
1 кг домати (сорт „Рома“)
2 скилидки чесън
1 с. л. каперси
1/2 връзка босилек
80 мл зехтин
1 ч. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят, докато сокът им се редуцира до 1/3.
Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в около 40 мл загрят зехтин. Наливат се и сготвените домати, овкусява се с наситения босилек, сол, черен пипер и оцета. Сосът се вари 15 минути на слаб огън.
Необелените патладжани се режат на шайби. Посоляват се и се оставят 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Изплакват се и се подсушават с кухненска хартия. Поливат се с останалия зехтин и се пържат на няколко пъти в загрят тиган.
Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се разбърква със соса, като по желание се налива от водата от варенето на пастата. Готви се 2–3 минути и се отстранява от котлона. Гарнира се с рикота.
Съвет
Ако патладжаните са от по-дебелите се разполовяват или се нарязват на четвъртинки, а след това на тънки филийки.