Днес ви предлагаме една нестандартна и много вкусна рецепта, която е истинска наслада за небцето.

Време за приготвяне: 1 час + време за охлаждане

Необходими продукти за 10 порции:

3 стръка праз (бялата част)
400 г картофи
400 г пушена сьомга (на слайс)
1/2 връзка див лук
150 г малки кисели краставички
100 г каперси
1/2 връзка магданоз
1/3 връзка копър
125 г краве масло
зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват на пара, обелват се и се нарязват на шайби. Празът се почиства, обелва се на пластове и се бланшира, докато омекне (около 8 минути).

Форма за печене терин се намазва със зехтин и се облича с фолио за свежо съхранение. В нея се подреждат 6 парчета сьомга като се оставят така, че да може с тях да се завие терина.

Останалата сьомга се смила. Киселите краставички, дивият лук, копърът, магданозът и каперсите се нарязват наситно. Смесват се със смляната сьомга.

В терина се оформя тънък слой от смляната смес със сьомга. Сипва се малко от разтопеното масло, притиска се и се заравнява. Отгоре се подрежда слой от бланширан праз. Сипва се пак от маслото и отново се притиска. Слага се смес със сьомга, масло, разпределят се и половината картофи. Така се подрежда целия терин, като се завършва със смес от сьомга и масло.

Завива се със стърчащите краища на парчетата сьомга и се покрива с фолио. Прибира се в хладилник за една нощ.

След това се реже на парчета и се сервира.