Автор
Лора и Стоян

Афганистански сладолед със сос от череши

За да се насладите на едно #ВкусноЛято, Лора и Стоян от Бон Апети ни предлагат тази уникална рецепта. Любовта има едно име през лятото и то е сладолед, нали?

Време за приготвяне: 20 минути + замразяване
Необходими продукти за 4 порции:


1 Компот от череши (800 мл)
250 мл животинска сметана
100 мл подсладено кондензирано мляко
30 г сухо мляко
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 щипка шафран
2 шушулки кардамон
1 1/2 с. л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Кондензираното мляко се смесва със сухото мляко, сметаната и стрития кардамон, кипва се и се сгъстява с 1/2 с. л. нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода.

Дърпа се от огъня и се добавят шафранът и ваниловата захар.

Сместа се сипва във формички за сладолед и се замразява за една нощ.

Черешите се отцеждат и костилките им се махат.

Сокът от компота се кипва, добавя се 1 с. л. нишесте, разтворено в малко вода и щом се сгъсти, се дърпа от котлона и се слагат черешите.

Сладоледът се сервира със соса.

Компот от череши
Сочен, плодов, ароматен
Време за приготвяне: 20 минути
Необходими продукти за 3 буркана от 800 мл:

2 кг череши
400 г захар
100 мл тъмен ром
1/2 пакетче добавка за компоти
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 бр. звезден анасон
1 пръчка канела

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се наливат около 300 мл вода, сипват се захарта, ваниловата захар и добавката за компот и се кипва.

Щом захарта се разтвори, се добавят измитите череши, анасонът и канелата.

Когато кипне повторно, се дърпа от огъня и се налива ромът, а канелата и анасонът се изваждат.

Сместа се сипва в стерилизирани буркани, които се обръщат за 5 минути.

*Ако искате да опитате още нещо вкусно, предлагаме ви тази рецепта:

Суши с Philadelphia