Хачапури е грузински хляб със сирена, който всеки уважаващ себе си гурман трябва да опита. Ние - Лора и Стоян, от Бон Апети, ви приканваме да не губите повече време, а да се захванете в сътворяването на това приказно изкушение, което ще ви дари с най-блаженото и #ВкусноЛято!
Време за приготвяне: 1 час и 20 минути (и време за втасване)
Необходими продукти за 2 хляба:
за тестото:
500 г брашно
25 г краве масло
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
за плънката:
250 г краве сирене
250 г сирене „Моцарела“
20 г краве масло
за намазване:
2 жълтъка
20 мл прясно мляко
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се разбърква със захарта и 250 мл топла вода. В купа се смесват брашното, солта и разтопеното масло.
Налива се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
Кравето сирене и моцарелата се настъргват на едро ренде и се смесват с мекото масло. Тестото се разделя на 2 топки, които се разточват на кръгли, не много тънки кори.
Плънката се разпределя в центъра на двете кори. Затварят се като вързопчета и се обръщат. Поръсват се с брашно и се разточват.
Пекат се около 10 минути, върху камък във фурна, загрята на 240 градуса, с вентилатор. Малко преди да са готови, се мажат със смес от жълтъци и прясно мляко.
Изпечените хлебчета се изваждат и се намазват обилно с масло. Още топли се режат на триъгълници (като пица) и се сервират.
*Ако искате да опитате още нещо вкусно, предлагаме ви тази рецепта: