Време е за нещо вкусно, сладко и изтънчено. Да си го кажем направо - време е за малинов мус, който да разхлади нашето #ВкусноЛято. Ето как да си го приготвите:

Време за приготвяне: 40 минути (и време за охлаждане)
Необходими продукти за 4 порции:

за основата:
200 г брашно
110 г краве масло (със стайна температура)
50 г захар Сладея
2 жълтъка
1 щипка сол

за муса:
350 мл животинска сметана
300 мл прясно мляко
60 г шамфъстъци (за поръсване)
1 1/2 ч. л. желатин
1 яйце (+ 1 жълтък)
50 г захар Сладея
10 г бурбонска ванилова захар
2 с. л. царевично нишесте
80 г малинов конфитюр
100 г пресни малини

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкава смес. Добавят се жълтъците и отново се разбива. Поръсват се брашното и солта и се разбива с миксер, до хомогенизиране.

Полученото тесто се оформя като диск, завива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот и с помощта на ринг от него се изрязват 4 кръга. Поставят се във форми за крем брюле, застлани с пергаментова хартия.

С останалото тесто се покриват стените на формите. Слагат се в хладилник, за да стегне маслото. След това се покриват с пергаментова хартия и се посипват с морска сол.

Пекат се 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се изваждат от формите. Желатинът се накисва в 1 с. л. студена вода и се оставя да набъбне. Яйцето и жълтъкът се разбъркват с нишестето и 50 мл прясно мляко. Останалото мляко и двата вида захар се загряват.

Топлото, подсладено мляко се налива към яйчената смес и се разбърква. След това сместа се прехвърля в касерола, загрява се и се вари, докато се сгъсти. Добавя се малинов конфитюр и се вари още 30 секунди. Желатинът се разтваря на водна баня.

Съдът се дърпа от котлона и кремът се разбърква с желатина. Оставя се да се охлади до стайна температура. Сметаната се разбива на сняг и внимателно се разбърква в крема. Полученият мус се разпределя в изпечените основи. Охлажда се. Сервира се с малини и накълцани шамфъстъци.

*Ако искате да опитате още една нестандартна рецептаза летен десерт, предлагаме ви тази: Гранита с праскови и малини




(в материала има продуктово позициониране)