Хапва ви се нещо с дъх на море? Нещо вкусно, нещо специално? С тази рецепта ние, Лора и Стоян от Бон Апети, ще ви помогнем да поканите морето у дома и да се насладите на прекрасно #ВкусноЛято.

Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 2 порции:


800 г пресни миди (с черупки)
1 кг домати (сорт „Рома“)
1 глава лук
2 скилидки чесън
40 г каперси
1 пеперончино
60 мл зехтин
20 мл червен винен оцет
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за хляба:
4 филии хляб
30 мл зехтин „Екстра върджин“
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Мидите се почистват и се измиват добре. Доматите се нарязват на парчета, пасират се и се прецеждат. Лукът, чесънът и каперсите се нарязват наситно. Лукът се запържва в сгорещения зехтин, прибавят се чесънът, каперсите и стритото пеперончино. Запържват се за кратко и се налива оцетът. Сипват се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и по желание – с щипка захар. Готви се на тих огън около 20 минути. След това се прибавят мидите, съдът се похлупва и се готвят, докато се отворят – 1–2 минути. Магданозът се наситнява. Хлябът се реже на парчета, запича се на сух тиган, полива се със зехтин, поръсва се с наситнените чесън и розмарин и се посолява на вкус. Мидите се поднасят с препечения хляб, поръсени с магданоз.