Ммм... Обичате ли аромата на добре приготвена, вкусна риба? Идеалният обяд или вечеря - лек и приятен за стомаха. За едно по-вълнуващо и #ВкусноЛято, ние, Лора и Стоян, ви предлагаме това чудно рибно ястие. Добър апетит!

Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 4 порции:
1 сьомгова пъстърва (1 кг)
200 мл бяло вино („Совиньон Блан“)
60 мл студено пресован зехтин
150 г маслини „Каламон“ (без костилки)
2 глави лук шалот
1 скилидка чесън
1/2 лимон
2–3 стръка мащерка
1 ч. л. риган
сол и пипер меланж на вкус

за сметаната:
200 мл животинска сметана
2 стръка пресен лук
1/2 лимон
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът и маслините се режат на шайби.
Чесънът се стрива на паста със сол и се смесва с ригана и листенцата мащерка
Рибата се слага в тава, коремът й се маже с чесновата смес, по кожата й се правят прорези и също се мажат с чесън.
Коремната кухина се пълни с нарязан на кубчета лимон.
Рибата се поръсва с шайби лук и маслини.
Зехтинът и виното се разбъркват със сол и едро счукан пипер меланж. Наливат се в тавата.
Рибата се пече в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 15 минути, времето зависи от големината й.
Сметаната се разбива със сол и лимонов сок, поръсва се с наситнен пресен лук. Рибата се реже и се поднася със сметаната.

*Ако искате да опитате още нещо вкусно, предлагаме ви тази рецепта:

Пилешки кюфтета с доматен сос