Най-добрата козметика е натуралната, а с правилен хранителен режим можем да постигнем евтин и безопасен начин за поддържане на здрав и хубав външен вид.

Ето кои са „любимите витамини и минерали" на кожата.

За кожа с нула дефекти:

- План Цинк:

Цинкът - Цинкът съдейства за естествения възстановителен процес на кожата. Той предотвратява свръхпроизводството на себум, като по този начин намалява появата на акне. Цинкът е важен и за имунната система.
- Къде се съдържа? - Една салата от морски дарове е чудесен източник на цинк, млечни продукти (най-много е в твърдите сирена), пълнозърнести култури, семена, ядки, бобови растения и леща.

- От какво количество дневно се нуждаем? - 7 милиграма

- Воден план:

- Защо? - Водата е оновният елемент, който пречиства организма. За да бъде кожата красива и здрава, необходимо е да се грижите за нея и да пиете много вода. Излагането на слънце, консумацията на кафе и алкохол дехидрират кожата. Специалистите препоръчват средно по два литра вода на ден.

За блестяща коса:

За красива коса е наложително да се използват шампоани, подходящи за различните типове коса (за суха, мазна, смесена и т.н.). Но е и от изключителна важност и правилното хранене, защото косата се храни чрез собственото ни меню.

План желязо:

- Защо? Желязото играе роля в растежа на косъма.
- Къде да намеря? В копривата, спанака, традиционните зеленчуци, плодовее, млечните продукти, зърнените култури.

План протеини:

- Защо? - Косата е съставена основно от кератин - втвърден протеин. Без достатъчно белтъчини в хранителния режим, тя ще бъде слаба.
Същевременно, не всички протеини са еднакви. Животинските, като месото, яйцата и млечните продукти, съдържат всички онези основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само и образуват това, което е известно като пълноценен протеин.

Растителните протеини, които се откриват в зърнените храни, бобови растения, ядките и семената, се наричат непълноценни.

Къде се съдържат? - Омега-3 режим на хранене, който включва ценните наситени мастни киселини, подхранва сухата и изтощена коса и може да успокои сърбежа по скалпа, предразположен към пърхот, псориазис или екзема.

Най-добрия източник на омега-3 са мазните риби, лененото семе и някои ядки. Херингата съдържа най-много омега-3 в една порция, следвана от скумрията, сьомгата, пъстървата и риба тон.

Четвърт чаша ленено семе пък съдържа около 7 грама омега-3, но това са твърде много семена за сдъвкване.

Много по-лесен начин да си доставите мазнини от лена е да използвате ленено масло. Една чаена лъжичка съдържа 2.5 грама омега-3 - повече, отколкото ще получите от 150 грама херинга.

Приемайте направо по една лъжичка или добавете ленено масло към заливката за салатата ви.

Орехите и соята са също добър източник на омега-3, а освен това може да ги хапвате по всяко време.

Витаминозна бомба за косата
- Защо? Те са особено важни за здравата коса, ускоряват производството на кератин и подхранват косъма от корена, за да расте по-силен.
Витамин В2 регулира секрецията на себум, а B5 подобрява структурата и блясъка на косъма.

- Къде се съдържа? Високо съдържание на Витамин В има в бирена мая, оризови люспи (арпа), житни зърна, пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко.

За здрави нокти

План А - Витамин B

Защо? - Отново тук и отново на ниво! Без да изброяваме отново положителните му характеристики, ще наблегнем на факта, че Биотинът, още известен като Витамин B7, е доказано, че повишава здравината и плътността на ноктите. Той се съдържа в соята, кафявият ориз, фъстъците, яйцата, рибата и овеса.

За здрави зъби

План Калций!

Защо? - Той е основният компонент на емайла.

Къде а го открием? Почистени бадеми, орехи, семки, пълноценни продукти от овес и ечемик, сварени соеви зърна, зелен боб, цвекло, зеле, маруля, зелена салата, глухарче, моркови, краставици, магданоз, всякакви натурални, получени по естествен начин сирена, козе мляко, пълноценно брашно, царевично брашно /едро смляно/, прах от яйчени черупки, портокали, сушени на слънце фурми, смокини и стафиди и др.

План Флуор!

Защо? - Той повишава устойчивостта на емайла към органичните киселини и помага на калция да фиксира неговите йони в твърдата тъкан на зъба. Той не позволява размножаването на микроорганизми в устната кухина и помага за неутрализиране на киселата среда. Важно е, да се знае, че той е от т. нар. "незаменими вещества", които не се синтезират в организма, а постъпват от вън - с питейната вода и храната.

Къде се съдържа? - ранителните продукти, съдържащи флуор са риба, чай, зърнени храни..