Автор
Цвета Герчева

Добре дошли в този страхотен дом: Един ден от живота на лайфстайл редакторката Ева Лъчезарова

Кой каза, че да си журналист не е страхотно? Мен, ако питате, още щом прекрачвам прага на дома на лайфстайл редакторката на Woman.bg Ева Лъчезарова, вече съм напълно убедена, че влизам в света на едно интересно момиче, което определено води интензивен начин на живот. И сигурна съм - професията ѝ си казва своето - срещите с дизайнери, автори на романи или пък диетолози няма как да не променят светогледа на едно момиче - и то определено се отразява на дома ѝ и на начина, по който живее. Тук е уютно, в хладилника винаги има свежи продукти за смути и салати, ядкови млека и разбира се няколко бутилки ароматно вино.

Открехваме завесата и включваме в нашия проект "Добре дошли в моя дом" Ева Лъчезарова, с която ще си говорим за това колко е важно да си щастлива жена, която непрекъснато се променя и влюбено в работата си момиче. А и да не забравя да спомена - Ева има и няколко тайни, които споделя за първи път. И така:

- Ева, как започва един твой ден?

- Тук ще бъда съвсем честна - дълго време сутрините ми бяха тотален хаос и единствената ми цел беше да изляза от вкъщи навреме за работа. Годините си минаваха, а аз непрекъснато бях в едно състезание със себе си, в което обаче никога нямаше победител, нито стабилно чувство за удовлетворение. Когато усетя, че започвам да губя себе си и не зная накъде да тръгна, имам един мъничък ритуал, който следвам - влизам в книжарница и започвам да “разговарям” с книгите - избирам първата, която привлече вниманието ми, отварям на случайна страница и много често там намирам отговора на въпросите, които търся. Така, съвсем случайно, попаднах на Клуб "5 сутринта" на Робин Шарма, която изцяло промени отношението ми към ранното ставане.

Е, признавам си - не ставам в 5, но винаги се стремя сутрин да отделя един час само за себе си. “Погрижи се за началото на своя ден и останалата част от него ще се получи от само себе си” - както казва самият Шарма.
Идеята на книгата всъщност е доста простичка - авторът съветва сутрин да отделяте по 20 минути за движение, 20 минути за размисли и 20 минути за научаване на нещо ново. В моя случай обичам да тренирам за 20 минути, попълвам дневника си или медитирам за още 20 и спрямо интересите си за деня, гледам кратко видео в YouTube - от това как да приготвя перфектното ризото, през съвети за личностно развитие и дори кратки HTML курсове.

След това стартирам деня си почти задължително със смути, като обожавам да импровизирам със сезонни зеленчуци. Хладилникът ми винаги е пълен с тях и тайничко си мечтая да открия начин да ги запазвам свежи за по-дълго време.

- И като каза “смути” разкрий ни каква според теб е тайната на перфектното смути?

Когато започвах да си правя смутита, слагах хаотично в блендера всичко, което ми е останало в хладилника. С времето обаче осъзнах, че това невинаги е добра идея, защото ако няма баланс в съставките, могат да възникнат редица проблеми - като например човек да огладнее много бързо и дори да качи излишни килограми. Говорила съм с много диетолози, които споделят, че за да бъде здравословно и засищащо едно смути, е важно да се следва лесна формула, която накратко звучи така:

1 плод
1 зеленчук
източник на протеин (според предпочитанията може да бъде кисело мляко, ядково мляко и дори извара)
източник на здравословни мазнини (като тахани, ядки)
по желание - източник на здравословни въглехидрати (овесени ядки, флейкс от елда или сладък картоф)

Ето и един конкретен пример в тази посока:

1 ябълка
резен червено цвекло
пълномаслено кисело мляко
1 ч.л. сусамов тахан
няколко лъжици предварително накиснати овесени ядки
Ако имате нужда от допълнителна сладост, винаги можете да добавите и малко мед, или стевия. Това е пример за смути, което приготвям често у дома, а за топинг слагам шепа ядки и малко счукани какаови зърна.

- Как успяваш да органзираш деня си най-ползотворно и как планираш менюто си?

- Истината е, че като повечето пишещи хора, съм доста хаотична и открих, че единственият начин да структурирам деня си е с предварително планиране и подходящи чеклистове. Планирам дните си на няколко етапа - всяка неделя отделям време, за да съставя меню за седмицата. Пазарувам основно онлайн и това ми позволява да правя планирането си отзад напред - първо поглеждам какви налични продукти бих могла да закупя и след това избирам подходящите рецепти за тях. Имам специална тетрадка, в която задължително записвам продуктите и съответните рецепти - с времето открих, че хартиеният носител работи най-добре за мен.

След като приключа с менюто, започвам да планирам седмицата си, отбелязвам си по-дългите материали, които трябва да напиша, планирам тренировките си, преглеждам дългосрочните и краткосрочните си цели - в момента, например, съм се съсредоточила върху изучаването на ТЕС - техника за емоционална свобода и се стремя да отделям по няколко часа седмично, за да практикувам и да научавам допълнителна информация по темата.

Имам и различни чеклистове, с които следя повечето неща от ежедневието си. Имам такъв за грижа за себе си, както и такъв за почистване на дома. Разбира се, никога не забравям да заредя и селекция добро вино и малко пресни плодове. Те са нещо като "сървайвър сет" - когато дойдат гости без да съм ги очаквала, винаги знаят, че вкъщи има свежи мандарини, нар или круша и добро розе (обожавам го). Тайната е в това да го държиш на подходяща температура и смятам, че следващото ниво в моя списък, озаглавен "Как да направим живота по-хубав", ще е да си взема хладилник със специално отделение за вино. Ех!

И тъй като Ева ме почерпи с едни чудесни сурови бонбони, които дори имаха вкус на истински, реших да ѝ поостана още малко на гости, а за какво си говорихме? Очаквайте да разберете в следващия материал от проекта "Добре дошли в моя дом" .

Woman.bg препоръчва:

Ако и вие мечтаете за хладилник, който наистина запазва плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго, оптимизира влажността и има специална система за охлаждане на вино, съветваме ви да погледнете новото предложение на една наша любима марка. Новите хладилници на LG c долна камера с DoorCooling+™ технология, са перфектни за момичета със забързан начин на живот като Ева, които обичат да се хранят здравословно, планират менюто си за цяла седмица и предпочитат винаги да имат перфектно изстудено вино, за всеки случай.

Още любопитна информация за новата гама от хладилници на LG c долна камера с DoorCooling+™ можете да научите като последвате този линк.

Снимка Ева: Ganka Mihaylova Photography

(в материала има продуктово позициониране)