Автор
Woman.bg

15 древни ведически тайни за привличане на богатството и просперитета в дома

Древната ведическа наука на Васту Шастра е знанието как да се изгради жизнено пространство в хармония със законите на природата. Буквално на санскрит „шастра“ означава знание, а васту – пространство.

Смята се, че до познанието за структурата на нашата вселена са стигнали 18 мъдреци в състояние на дълбока медитация. Откровенията, които им се разкрили, се предавали от уста на уста и след това, преди около 5 хиляди години, били записани във Ведите. Там били заложени важни послания как да подобрим живота си чрез правилна организация на дома.

Някои принципи са толкова лесни за изпълнение, че не е никак трудно да се приложат на практика, а ефектът от тях може да надмине всичките ви очаквания.

1. Освободете центъра


Центърът на всяка стая в дома трябва да бъде освободен от мебели и вещи. Според Васту Шастра всяко помещение съдържа зони на основните пет елемента на Вселената: огън, вода, земя, въздух и етер (пространство). Централната част е просто сферата на етера. Затрупването на зоната на пространството води до нарушаване на хармоничните вибрации на петте елемента.

2. Чисти и прозрачни прозорци



Всички прозорци в къщата трябва да бъдат чисти и прозрачни, за да могат енергийните потоци да влизат в къщата без препятствия. Мръсотията и прахът по стъклото затрудняват свободното им протичане. Защо да блокираме силата на собственото си благополучие?

3. Направете входа и антрето красиви



Трябва да имате здрава и солидна входна врата. Такава, че да радва окото и да внася усещането за надеждност. Погрижете се антрето ви да е винаги чисто и уютно кътче. Входа пред вратата също поддържайте чист, не дръжте стари вещи в близост до него. Не претрупвайте и не преграждайте пътя, по който богатството и просперитетът могат да влязат вашия дом.

4. Отървете се от скърцането



Още малко за вратите. Смажете пантите на всички врати в къщата, никоя от тях не трябва да скърца и да издава неприятни звуци, които нарушават хармонията на фините вибрации.

5. Без петна и драсканици по стените



Дългите абстрактни линии върху тапета не са най-добрата рисунка за вашите стени. Не трябва да се допуска децата да рисуват по стените. Ако по стените ви все още стоят драсканици с химикалка или мръсни петна, веднага почистете. Според Васту Шастра лишените от симетрия и някакъв вид закономерност линии по стените не ви позволяват да се освободите от дългове и да се лишите от финансова нестабилност.

6. Затворете вратата към банята



Обикновено банята е влажна, особено ако вентилацията не работи много добре. Затова мнозина предпочитат да държат вратата отворена. Но именно тук е мястото, към което отрицателната енергия от стоите изтича. Не искате тя отново да нахлуе и да се върне към помещенията на дома ви и с това да навреди на бизнеса или кариерата ви? Затова затворете вратата. Ако имате проблем, с вентилацията, справете се и с него.

7. Раздвижете водата


Поставете аквариум, съд с вода, домашен миниатюрен фонтан или декоративно езерце в северната или североизточната част на къщата. Движението на водата от тези страни ще увеличи потока на енергия и ще активира паричните потоци. Но южната посока не е подходяща за активна вода, от там е по-добре да премахнете всякакви съдове с вода, даже и овлажнителя за въздух.

8. Премахнете лекарствата от кухнята


Ако съхранявате таблетките в един от шкафовете в кухнята, по-добре помислете за друго място. Според древната ведическа наука кътът за хранене, както и банята, са най-неподходящите зони за съхранение на домашната аптечка, тъй като присъствието ѝ там възпрепятства финансовото благополучие.

9. Отстранете течовете



Ако някой от крановете на дома ви е повреден и изтича вода от него, трябва да знаете, че непрекъснатият поток на вода отнема богатството ви. Поправете дефектите, веднага щом се появят. Особено ако плащате за вода по електромери – течовете се отразяват върху разписките без никакви ведически принципи.

10. Спалнята не е за ритуали

Свещената роля на спалнята като място за почивка е несъвместима с каквито и да било религиозните обреди и ритуали. Ако в спалнята ви има фигурки на богове или е претрупана от вещи и декорации, донесени от различни дестинации, преместете ги в друга стая. В спалнята те могат да дразнят духовете, които ценят и се грижат за семейното спокойствие

11. Изберете място за метлата


Метла, лопата или специална четка за почистване имат определена роля в къщата – да отстраняват боклука. Ако не искате богатството ви да бъде пометено заедно с боклука, не оставяйте метлата, където ви падне. Намерете постоянно място за нея. Имайте предвид обаче, че метлата не трябва да е разположена до сейф, кутия с бижута или други ценности, както и че трябва да стои с четините си нагоре.

12. Отстранете бодливите растения



Подредете растенията в южната и/или западната страна на дома ви и освободете прозорците от тяхното присъствие в северната и източната. В същото време в дневната не трябва да има бодливи растения. Тяхното място е на балкона или в градината. Същото важи и за стайните цветя, които отделят бял сок. Смята се, че те пречат на просперитета на къщата и семейството, живеещо в нея.

13. Чистота и ред на североизток


Северната и североизточната посока принадлежи на богинята Лакшми, която не понася мръсотия и прах. Тук не бива да оставяте неоправено легло или ненужни и особено счупени вещи. По принцип е по-добре да се отървете от боклука веднага, това пречи на потока от парична енергия.

14. Безопасност на север


Парите и ценностите се съхраняват най-добре в северната зона на дома.

15. Тежките мебели на юг



Масивните и тежки мебели, както и големите гардероби и ракли за съхранение на вещи трябва да бъдат разположени в южната част на дома. Точно тук, за разлика от север и изток, тежестта е само в полза на общата хармония и стабилния просперитет.

Четете още: 7 дреболии, които съсипват интериора на дома