Автор
Ива Петрова

15 грешки при пране, които вредят на пералнята и на здравето ви

Мислите, че не допускате грешки ли? Как пък не! Всички понякога грешим.

Не им е било лесно на нашите баби, които е трябвало да перат на ръка с домакински сапун, да плакнат прането в ледена вода и да го простират навън… През зимата това си е било истинско изпитание. В сравнение с тях ние сега си живеем царски – просто хвърляме прането в пералнята и всичко става от само себе си. Но дори и сега ние допускаме грешки при пране, които се отразяват на вида на дрехите ни и на продължителността на работа на пералнята.

1. Не ползваме антибактериален перилен препарат

Особено през грипния сезон, когато всеки трети кашля, подсмърча и киха. По дрехите, които сме носили навън, ние си донасяме вкъщи куп бактерии. Направо е престъпно да не се покрижим за изтребването им. При пране с обикновен препарат или прах за пране микроорганизмите не умират – напротив, чувстват се доста добре. Така че направете услуга на здравето си и купете антибактериален перилен препарат. На пазара сега има голям асортимент от такива.

2. Не почистваме пералнята

Барабанът вътре сияе като чист диамант – значи пералнята си е съвсем наред. Да, ама не. Мръсотия се натрупва и вътре, затова е добре да почиствате пералнята всеки месец. Има специални препарати за целта, а може да минете и с подръчни средства. Освен това по гумените уплътнения на вратичката се натрупват ръжда и плесен. Тях също е добре да ги миете веднъж месечно. И не забравяйте филтъра – за предпочитане е да го почиствате след всяко пране. Не се плашете – това става лесно и няма да ви отнеме повече от 10 минути.

3. Слагаме в пералнята дрехи, обърнати по погрешния начин

Дънките трябва да се перат, обърнати наопаки. Както и дрехите от деликатни тъкани като пуловери, памучни ризи и блузи. Така ще предотвратите увреждането на плата при пране и изстискване, както и образуването на „топчета“.

4. Слагаме в пералнята твърде много пране

В инструкцията може да пише, че пералнята с лекота ще се справи с 5 кила сухо пране, но все пак ви съветваме да имате милост към нея. В барабана трябва да остане празно пространство с височина около една длан (а по-добре два юмрука), за да се изпере всичко добре. Иначе рискувате да изкарате дрехите от пералнята също толкова мръсни, колкото са били преди прането – само че мокри и поръсени с неразтворил се прах за пране.

5. Не сортираме чорапите си

Нали знаете, че пералнята ви събира данък под вид на чорапи? Знаете, разбира се. Иначе откъде ще се вземат всичките тези единични чорапи в чекмеджето ви? Чорапите най-често засядат в гуменото уплътнение. За да не ви се налага да ги вадите оттам, перете дребните артикули в специално мрежесто чувалче за пране. Ако не разполагате с такова, можете да ползвате и стара калъфка за възглавница – ще свърши същата работа.



6. Игнорираме етикетите

Ако на етикета пише „само химическо чистене“, значи само химическо чистене ще е. Ако изперете тази дреха в пералнята дори и на най-щадящия режим, дрехата има 80 % шанс да се увреди. Останалите 20 % се дължат на късмета ви – ако го имате. Или на желанието на производителя да се презастрахова със съветите по етикета. Във всички случаи на подобни дрехи не им е мястото в пералнята. В краен случай можете да ги изперете внимателно на ръка.

7. Използваме белина

Не, в самата белина няма нищо лошо – стига да не злоупотребявате с нея. Ако прекалите дори и с една капка, тъканите ще започнат да се разрушават, ще станат по-тънки и слаби. Освен това трябва да се уверите, че белината е добре разтворена във водата – в противен случай по дрехите ви могат да се образуват петна.

8. Не регулираме скоростта на центрофугата

Не можете да си представите колко са капризни всъщност дънките, както и всички памучни тъкани. Памучните платове могат да издържат максимум 600 оборота в минута. Чаршафите и хавлиените кърпи можете да ги подложите на до 1400 оборота. Дънките търпят скорост на центрофугата до 900 оборота в минута, а деликатните тъкани – само до 400. При по-интензивно въртене платовете ще се изтъркат и износят по-бързо.

9. Не перем новите дрехи

Да обличате нова дреха без предварително пране не е добра идея. Първо – не знаете кой я е пробвал преди вас. Може човекът да е бил болен. А дори и ако не е така, той със сигурност е оставил по плата частици от кожата си. Освен това агресивните оцветители и средствата, с които се обработват дрехите преди разпространение по магазините, могат да предизвикат алергия или екзема. Затова дори ако дадена дреха ви се струва чиста, по-добре се презастраховайте – най-малкото от проста човешка гнусливост.

10. Игнорираме предпрането

Обикновено използваме тази функция, само ако дрехите са наистина мръсни или покрити с упорити петна. Експертите обаче казват, че при пране на спално бельо и най-вече на калъфки този етап не е хубаво да се пропуска. По възглавницата остават следи от козметични средства, нощен крем, както и естествена кожна мазнина. Ако оставите всичко това да се натрупва, в плата ще се завъдят бактерии, които могат да предизвикат алергия и пъпки.



11. Сипваме твърде много прах или перилен препарат

Всички средства за пране – прахове, гелове, таблетки, капсули, пластини – са достатъчно добри, ако ги ползвате с мярка. Тази мярка е посочена на опаковката. Ако сипвате с щедра ръка повечко препарат, прането ви няма да стане по-чисто. Пяната може да започне да се излива от пералнята, а прането ви след изплакване ще остане лепкаво, защото излишният препарат ще попие в плата.

12. Не закопчаваме циповете

Важно е не само да проверите всички джобове и да обърнете дрехите по най-добрия за тях начин. Ако на даден артикул има цип, трябва да го закопчаете. Иначе рискувате зъбците на ципа да се закачат за друга дреха и да я съсипят.

13. Опитваме се да изперем петна от бензин и машинно масло

Машинно масло, бензин, разтворител – какво е общото помежду им? Това, че са лесно възпламеними. Именно затова не бива да пускате в пералнята дрехи, изцапани с тези вещества. Трябва първо да измиете петното максимално добре на ръка и да го обработите с препарат или сапун срещу петна. В противен случай то просто ще се разтече.

14. Не почистваме дрехите си от косми

Домашният любимец ни дарява не само с радост и любов, но и с косми по дрехите и кувертюрите на мебелите ни. Преди пране тези артикули трябва да се почистят добре от козината, иначе тя ще задръсти филтъра на пералнята.

15. Перем детските играчки

Да, това е допустимо и даже необходимо, защото да се перат на ръка всичките тези безкрайни конструктори, животинки и топченца би било убийствено. Но за любимите кукли и плюшени играчки на детето направете изключение. Пералнята ви може да остави сладкото плюшено мече без око, например. Детето ви няма да ви го прости това.

Четете още: 15 интериорни детайла, които издават, че сте израсли на село