Навремето лакът за коса беше единственото средство за трайно оформяне на фризурата. Сега вече имаме избор – можем да ползваме гел, пяна, пудра, вакса за коса и какво ли още не. Но лакът за коса има и алтернативни приложения. И така – той ще ви помогне да...

...вденете конец в игла
Малко ушенце, твърде дебел конец, изчерпващо се търпение... Ако все не успявате да вденете конеца, напръскайте връхчето му с лак за коса и изчакайте да изсъхне. После вдяването ще стане много по-лесно.



...поправите цип
Ако ципът на панталона или полата ви постоянно се разкопчава, вероятно е износен. Най-добре ще е да го смените, но ако нямате такава възможност в момента, а много искате да облечете същата дреха, напръскайте ципа с лак за коса и закопчайте веднага. За по-сигурно можете да напръскате и втори път.



...опазите детските рисунки
Апликациите и рисунките, направени с тебешир или пастели, са толкова сладки, толкова ценни за майките и толкова нетрайни. Но ако ги напръскате с лак за коса, ще можете да ги запазите в семейния архив за дълги години. Освен това винаги можете да подновите защитния слой.


...перете по-рядко пердетата
Ако напръскате тюлените пердета с лак за коса, на тях ще се събира по-малко прах. Следователно ще можете да ги перете по-рядко. Впрочем домашният прах е доста опасен, според учените той предизвиква болести, алергии и дори напълняване.

...премахнете петна
Ако детето ви е нашарило с акварелни боички не само блокчето си за рисуване, но и ризата ви, напръскайте петното с лак за коса, оставете го да поизсъхне, а после изперете дрехата в пералня на нормален режим. От петното няма да остане и следа!

...закрепите фибите си
Здравата коса е гладка и лъскава и ужасно непослушна – малките фибички се изплъзват от нея още на първата минута. Ако обаче предварително ги напръскате с лак и после бързо ги забодете в косата, те ще стоят стабилно.


...предпазите обувките си от уличния прах
Не, не бързайте да залеете любимите си обувки с лак за коса. Кожените обувки трябва първо да се почистят и лъснат с обичайни средства. Вече след изсъхване можете да ги напръскате с лак. Този метод обаче не е подходящ за набук и велур.



...неутрализирате статичното електричество
За да не ви лепне полата по чорапогащника, сигурно я напръсквате с антистатик. За целта обаче можете да ползвате и лак за коса. Напръскайте плата от разстояние около 30 см., като нанесете тънък слой лак.



...почистите косми от дрехите си
С лак за коса можете да премахнете от дрехите си косми, пух или други досадни частици, които ни се лепят по любимите тоалети. Напръскайте салфетка с лак за коса и потупайте с нея плата – всички косми и влакна ще залепнат по лака.



...запазите чорапогащника си
Преди да излезете, напръскайте леко чорапогащника си с лак за коса – точно така, както си е на вас. Така той ще се бръчка по-малко, няма да се смъква и няма да пусне бримка, ако го закачите някъде.



...срешете веждите си
Вземете четчица от стара спирала, измийте я добре и я изсушете. За да срешете веждите си и да им придадете желаната форма, достатъчно ще е да напръскате четчицата с лак за коса и да я прокарате по веждите си.


...запазите букетите си свежи
За целта не е достатъчно само да подрежете стъблата на цветята, преди да ги сложите във ваза. Пробвайте да напръскате цветовете с лак за коса от долната страна. Така те по-дълго ще изглеждат свежи.


...закрепите изпадащо винтче
На всеки му се е случвало някое проклето винтче да се отвърта само постоянно. Тук лакът за коса отново ще ви помогне – напръскайте с него винта и после го завийте.


...направите обувките си на висок ток по-удобни
Това е често срещан проблем, особено ако носите сандали на ток – стъпалото се приплъзва напред и в резултат получавате мазоли и уморени крака. Ако напръскате стъпалата си с лак за коса, ще избегнете това приплъзване.

...решите проблема с развързващите се връзки
Щом излезеш да тичаш, връзките ти веднага се разхлабват – и колкото и да ги затягаш, пак ще се развържат още поне два пъти. Но не и ако ги напръскаш с лак за коса след завръзване!