Да се отървете от излишните вещи вкъщи е най-добрият начин да се справите със стреса и лошото настроение. След като го направите, ще започнете да дишате по-леко, домът ви ще се озари и дори ще ви се стори, че е станал по-голям и просторен. И тогава по чудо ще започнат да се случват само хубави неща и чудеса в живота ви. И всичко това, защото сте освободили място за тях.

За тази цел, съставихме списък на всички онези неща, което трябва незабавно да бъдат изпратени в кошчето за боклук:

1. Старите зарядни устройства и кабели, които са разкъсани на места и залепени с тиксо, а също и онези, които работят само в определено положение. Спрете да се изнервяте, докато намерите подходящата му позиция.

2. Календари от миналата година - знаете, че изминалата година няма да се повтори, дори ако наистина искате. Време е да се разделите с нея и да започнете да гледате към бъдещето. И изпратете календара в кошчето заедно с миналогодишния дневник или планер. Единственото, което си струва да запазите, са ценните телефонни номера.

3. Рекламни бюлетини - всякакви реклами и брошури на хартиен носител са напълно излишен товар за дома ви. Всички ресторанти или магазини днес имат уебсайтове, така че няма нужда да държите рекламния боклук у дома.

4. Одраскани слънчеви очила - от тях има повече вреда, отколкото полза. Слънчевите очила трябва да предпазват очите не само от ярки цветове, но и от ултравиолетово лъчение. А драскотините минимизират тази защита. Освен това е и доста некомфортно да гледаш през тях.

5. Инструкции за монтаж на мебели или включване на кухненски апарати. Да, големите мебелни магазини са притегателно място за всеки, който е решил да обнови дома си. И инструкциите покрай сглобяването им са от първа необходимост. След като приключите с него обаче, добре е да се отървете от тях, тъй като едва ли вече някога ще ви потрябват.



6. Миналогодишния си слънцезащитен крем. По-добре купете нов. Слънцезащитните кремове губят основната си защитна функция с течение на времето.

7. Старите сметки у дома са вредни. Ако пазите касови бележки от платени сметки, за да сте спокойни, спрете да го правите. Трупате излишен товар, от който нямате нужда. Складирането им не само че не е полезно, но и опасно. Според Фън Шуй така се обричате на на непрекъснати разходи и усещане за тегоба.

8. Настолни игри и пъзели, на които липсват детайли или с които вече не играете. Тези, които все още са подходящи за употреба, може да подарите на някое дете или фен на настолните игри.

9. Кутии от техническо устройство. В случай че се наложи да върнете закупеното устройство поради възникнала неизправност, добре е да знаете, че то ще бъде прието и без опаковката, така че не е нужно да се чудите къде да я набутате у дома. Това само ще задръсти пространството, а оттам и усещането ви за уют и хармония.

10. Самотен чорап. Да, пералнята машина често обича да се шегува с нас, и след изпирането да ни връща само едното чорапче. И ако нямате талант да направите нещо красиво и полезно от чорапи, просто ги изхвърлете. Едва ли е добра идея да излезете навън с чорапи от различни чифтове.



11. Пластмасови съдове. Е, вкъщи не е детска градина, нито пък пикник. С тях само задръствате чекмеджето. Пък и не забравяйте, че повечето от тях са за еднократна употреба.

12. Старият спортен екип. Знаете, че спортните дрехи се износват по-бързо, отколкото си мислите. След шест месеца употреба спортният сутиен например все още изглежда секси, но е по-малко полезен. Спортните обувки за бягане също трябва да се сменят на всеки 8 месеца при редовно трениране с тях.

13. Детски дрехи и играчки - всичко, което не може да бъде раздадено или продадено, може само да бъде изхвърлено. Все пак може да оставите някои мили на сърцето ви неща от тях със сантиментална стойност за вас.

14. Еластични ленти за коса. Ако подозирате, че котката ви е играла с тях или ако е решила да подремне в тяхната компания, изхвърлете ги. Косата ви заслужава по-добро отношение.

15. Стари подправки и сосове. За съжаление трайността им е кратка, особено ако не ги съхранявате с стъклени бурканчета. Ще разберете, че срокът на годност им е изтекъл, като не откриете и следа от вкус или мирис.

16. Игли, мъниста и конци, които не използвате и от които ръцете ви стоят надалеч. По-добре ги дайте на някой, който ще може да извлече смисъл и полза от тези неща.

17. Износени постелки и стари кърпи. Износени, покрити с петна от неизвестен произход. Звучи дразнещо, нали? Е, сериозно, наистина заслужавате по-добро от старите парцали.

18. Найлонови пликчета - спрете да ги използвате за хвърляне на боклука в тях. Бъдете осъзнати потребители, вземете си нормална пазарна чанта за покупка на хранителни стоки. А за боклука, има биоразградими торбички, създадени специално за тази цел - дайте своя принос за намаляване на пластмасовия оборот.

19. Стари копчета. Най-вероятно те лежат в някоя кутия за обеци от няколко години насам и изобщо дори не се сещате за тях. Освен да заемат излишно пространство, с друго едва ли биха ви били от полза. Улеснете себе си и ги изхвърлете.

20. Стъклени буркани. Ако не възнамерявате да правите сладко или компот в скоро време, тогава тези съкровища е малко вероятно да ви бъдат полезни. Те могат да бъдат продадени, предадени на пунктове за обработка на стъкло или отнесени на роднини или приятели, които имат градина.

Четете още: Изхвърлете тези вещи от портфейла, ако искате да забогатеете