Автор
Теодор Муховски

3 домашни съставки почистват до БЛЯСЪК пожълтялата дограма

Пожълтялата PVC дограма се забелязва отдалеч. Неестетичните петна дразнят както домакинята, така и гостите. Но има начини, с които много лесно можете да почистите дограмата и тя да не започне отново да пожълтява.

За почистване на рамките на прозорците можете да използвате специални, готови препарати, предназначени за почистване на PVC. Тези препарати ефективно ще премахнат петната и ще помогнат за възстановяване на белотата на рамките на прозорците.
Има обаче и прости, домашни методи - по-евтини, но също толкова ефективни и преди всичко екологични. Нищо не пречи да ги изпробвате, когато чистите прозорците.



Домашни начини за почистване на дограма

Вероятно повечето от нас имат сода бикарбонат, оцет и лимон у дома. Ако не, можете да отидете до най-близкия магазин, за да си ги купите. Тези два продукта са незаменими при почистването на фурна, газов котлон, хладилник, смесители за баня и дограма.

За да се отървете от жълтото обезцветяване на дограмата е достатъчно да комбинирате сода за хляб, оцет и лимонов сок в такива пропорции, с които да образувате доста гъста паста. С нея трябва да намажете рамките, да изчакате няколко минути, след това да избършете добре и измиете с чиста вода.

Вторият начин за премахване на жълти петна по дограмата е смес от вода, оцет и лимонов сок – 1/3 чаша оцет, половин чаша вода и 2 супени лъжици лимонов сок.



Този течен препарат се налива в дозатора и сместа се долива с малко препарат за миене на съдове. С получената смес трябва да напръскате пожълтелите дограми и ги избършете с кърпа.

Бялата рамка на пластмасовия прозорец е изложена на въздействието на различни външни фактори - слънчева светлина, прах, прах, частици - поради което лесно се замърсява. Важно е да не пренебрегвате грижите за нея и да забърсвате поне веднъж месечно.



За пране използвайте меки кърпи, например микрофибър, които няма да надраскат структурата на дограмата. Всекидневното замърсяване може лесно да се отстрани с влажна кърпа или гъба с мек почистващ препарат. Обикновен препарат за миене на съдове или универсално почистващо мляко ще свърши добра работа.

Незаменимата сода за хляб ще свърши работа и в ежедневната грижа за прозорците. Благодарение на своите избелващи свойства, тя ще се справи с пожълтелите дограми и ще ги предпази от бързото образуване на нови петна. Достатъчно е веднъж месечно да миете рамките с разтвор на сода и вода – така те ще останат бели за дълго време.

Четете още: Поставете в хола чаша с вода и сол и вижте дали имате лоша енергия