Автор
Ева Лъчезарова

3 хюга активности, които ще направят тази Коледа още по-приказна

Понякога мисля за чисто човешките неща, на които тази пандемия се опитва да ни научи. Замислям се как се промени животът ни изведнъж и дали всъщност сме готови да забавим темпото, да дадем почивка на ума, а дори и на душата си. Това ме накара да се върна отново към представата за хюга или начина на живот на датчаните - най-щастливите хора на планетата.

Всичко се случи заради една книга, която моя приятелка ми подари и то в момент, в който точно търсех усещането за уют и домашна атмосфера, които да ми импонират. Нали знаете как правилните хора и неща ви намират в точния момент? Хюга всъщност няма конкретен превод на български, защото е нещо типично датско, но всъщност е едно чисто човешко усещане, което сякаш сме позабравили. Чувството за уют и комфорт, което ни носят малките неща - запалената свещ у дома, топлият чай, рисуването, ароматът на прясно изпечени сладки с канела. Хюга всъщност доставя наслада на сетивата ни чрез дребни на пръв поглед неща, които обаче, ако обикнем, стават големи и запълват една празнина, която модерният човек носи отдавна в себе си - чувството за уют в собствената си кожа.

Животът ни преди пандемията препускаше на бързи обороти, днес бяхме тук, на следващия ден в Италия, малко по-късно на преход в Родопите, на бар с приятели, на работа. Сякаш обаче забравихме да се поспрем и да изживеем напълно нещата, които ни се случват. Животът обаче не е уравнение, всъщност в него рядко 2 и 2 прави 4, защото за мен 2 може да бъде чаша топъл чай на залез слънце, а за теб снежна разходка на чист въздух в гората. И двете можем да се заредим с хюга, но по различен начин, стига да си позволим и да се насладим изцяло.



Тази Коледа ще прекараме много повече време у дома, отколкото преди и всъщност сега е чудесен момент да забавим темпото и да преоткрием себе си, най-близките си хора и просто да помълчим в усещането за заедност и уют.

Моят Хюга антураж включва:

Свещи, удобна и мека пижама, топлички чорапи и любима голяма чаша от PEPCO, спокойствие от мен и цели 12 набелязани книги, които имам желание да прочета тази зима.



Ето и три хюга активности, които могат да направят дните до Коледа вълшебни:

1. Ароматен пикник в хола

От няколко седмици насам искрено се наслаждавам на една нова традиция - правя си ароматен пикник в хола с книга. Обличам си любимата влюбена пижама, слагам си топлите чорапи с помпони, правя си един чай с резенче лимон и сядам на килима в хола, за да се насладя на книгата, която чета в момента. Усещането да смениш перспективата винаги си заслужава, а да се заземиш още повече.



2. Рисуване

През лятото имах възможност да рисувам върху керамика, признавам си не ме бива в тази насока и нямам талант, но усещането да твориш ти създава неповторимо чувство на завършеност и удовлетворение. Реших тази Коледа да го пренеса у дома и започнах да рисувам с уроци стъпка по стъпка, това е особено забавно ако имате мъници у дома и ги въвлечете в рисуването. Да, дребничко е, но оставя чудесни спомени, които след това можете дори да поставите в рамка.



3. Разходка с цел в парка

През последните години Коледа за съжаление не е бяла и виждам все по-малко хора на разходка в парка. Сякаш ни се струва безцелно, студено и безсмислено. Каква цел всъщност може да има една тривиална разходка в парка? Да оставите телефона си вкъщи, да усетите животът, който цари там, дори и през зимата - дърветата, птиците, а понякога и катеричките са там, но ние забравяме да ги видим, потънали в мисли, социални мрежи и проблеми. Датчаните казват, че няма такова нещо като лошо време, има само неподходящи дрехи. Климатът ни е дал чудесно лято, красиви пролет и есен и зимни температури, за които много народи биха могли само да мечтаят. Нека тази Коледа си дадем възможност просто да усетим студа по кожата си, дори за половин час.



P.S. Ако още не сте купили подаръци за любимите си хора - препоръчам ви PEPCO като място, което ще ви изненада с изгодни цени и наистина страхотни идеи! Вижте предложенията на PEPCO от този линк!


(в материала има продуктово позициониране)