Всеки истински дом има нужда от пердета – те придават на стаите уют, задушевност и стил. Със сигурност сте вложили много усилия, за да изберете правилните пердета, които да са в синхрон с мебелите, цветовата гама и стила на помещението. Но те имат нужда от правилна поддръжка, за да изглеждат добре и да ви служат вярно още дълги години. Ето 4 бързи съвета, които ще ви помогнат да се погрижите добре за пердетата у дома.

Съобразете се със слънчевата светлина

Като всеки текстил, и този на пердетата подлежи на избеляване, когато е изложен на интензивни слънчеви лъчи. И тъй като именно пердетата спират слънцето да влезе у дома, добре е да се погрижите да не избелеят твърде бързо. Най-сигурен начин за това е да избирате светли цветове за най-слънчевите стаи – тъмните цветове избледняват много по-бързо и осезаемо, тъй като абсорбират светлината. Ако искате да ги защитите по някакъв начин от слънцето, сложете прозрачни пердета на заден корниз.

Почистете ги с прахосмукачка

Макар че висят вертикално, пердетата са от текстил, който винаги задържа прах. Затова е необходимо да го премахвате поне веднъж месечно. Ако нямате проблем с шума на прахосмукачката, сложете ѝ накрайника за текстил (малката четка), спуснете пердетата и ги почистете внимателно. Ако по тях има деликатни бродерии или декорации, внимавайте да не ги увредите. За тази цел опитайте да намалите мощността на прахосмукачката.



Изперете ги

Разбира се, прането на пердетата също е част от добата грижа за тях. Много по-лесно е да ги изперете в пералнята, но все пак проверете на етикетите дали вашите пердета позволяват това. Като цяло памучните и ленените могат да се перат в пералнята, но копринените и дантелените е по-добре да перете на ръка, тъй като са твърде деликатни и машината може да ги увреди. Разбира се, можете и да ги занесете на химическо чистене.

Преди да сложите пердетата в пералнята, уверете се, че сте махнали от тях всички аксесоари – кукички, щипки и др. Можете също така да ги поставите в мрежеста торба, за да ги предпазите от протриване или късане при центрофугата.

Изгладете ги правилно

Гладенето не е задължително, но все пак изгладените пердета изглеждат значително по-добре. И все пак не всички материи позволяват да ги подлагате на горещината на ютията, затова отново погледнете етикетите за справка.



Ако все пак гладите пердетата, правете го от опаковата им страна. Ако шевовете са се намачкали, напръскайте ги с вода и ги разтегнете внимателно до нужната дължина, като внимавате да не скъсате конците.

(платено съобщение)