Да се изцапаш, петносаш, лекьосаш, аргасаш (диал.). Вероятно всеки от вас е попадал в неприятната ситуация да съсипе от раз някоя любима рокля, тениска, панталон..., добавяйки нов цвят в тъканта им. И понеже е лято и сме в сезона на плодовете, не можем да не признаем, че те са заподозрени като основните виновници за петната по дрехите. Хрус къпинка, мац черно петънце. О, ужас! Спокойно, има начин да се отървете от лекето, ако действате бързо.

С лимонов сок

Ако изцапате с плодов сок дрехи от памук, намокрете зацапаното място с лимонов сок, след което посипете със сол. Изплакнете дрехата, като я оставите да изсъхне на слънчева светлина.



С вряла вода

Пресните петна се премахват лесно: намокрят се с вряла вода, а след това се изпират но обичайния начин. Старите петна са по-упорити и трябва да се въоръжите с търпение. Преди изпирането добавете млечна суроватка или лимонена киселина.

Оцет

Това е изпитано средство за чистене на петна от различно естество. Тези от плодове не правят изключение. Направете разтвор от вода и 9% оцет в съотношение 1:1. Навлажнете памучен тампон или марля със сместа и натъркайте петната няколко пъти. Повторете манипулацията, докато досадните лекета не изчезнат. Друг способ е да кипнете вода в някакъв широк съд и да подържите дрехата на парата. След това минете с тампон с оцет.

С водка

Разбъркайте в равни пропорции глицерин с водка и така ще получите отлично средство за борба с боровинките петна.

Домашен сапун


Въпреки, че все по-малко домакинства варят собствен домашен сапун, той си остава едно от най-изпитаните средства за почистване на всякакви петна.