Автор
Woman.bg

5 забавни начина да развиете креативното си мислене

Колкото и умен и образован да е човек, винаги има накъде да расте и към какво да се стреми. Хората оценяват твърде високо ролята на външния вид, но интелектът все пак е основното ни оръжие в този непостоянен свят. Способността да се мисли нестандартно винаги се е ценила много по-високо от умението да се възпроизвеждат заучени фрази, факти и дати. Гъвкавият ум и креативното мислене не само ще ви помогнат да се чувствате уверени в живота и да получавате това, което искате, но и да се радвате истински и да се забавлявате (впрочем, научно доказано е, че чувството за хумор е пряко зависимо от нивото на интелигентност).

Искате ли да потренирате набързо ума си с интересни задачки? Дерзайте!

Игра на асоциации

Запишете на лист хартия една дума, която първа ви е хрумнала. Помислете с какво я асоциирате.

Например: жега. Асоциация: тропици. Следващата асоциация е към думата “тропици” - гора. Асоциация за думата “гора” - вълк. И тъй нататък.

Запишете общо 10 думи. После съставете кратък текст, който да ги съдържа. Не бива всичките думи да са в едно изречение, една дума = едно изречение. Основна задача: постарайте се да направите текста възможно най-адекватен, измислете как да съставите свързан разказ, който да не се стори на евентуалния читател нелеп.

Подбиране на епитети

Огледайте се наоколо и изберете някой предмет (например гардероба). Сега запишете на лист хартия думата “гардероб”, сложете след нея двоеточие и напишете 5 епитета за нея (прилагателни, които описват гардероба). Например дървен, кафяв, голям, обемист, тежък.

После напишете пак същата дума (в нашия случай “гардероб”), сложете двоеточие и запишете епитетите, които никога не биха характеризирали този предмет. Например широколистен, ванилов, многоетажен, млад, свеж. Колкото по-нестандартни словосъчетания получите, толкова по-добре.

"Какво ако…"

Вземете лист хартия и химикалка и напишете 5 изречения, започващи с “Какво ако…”. Трябва да изразите мисълта, че нещо логично и ясно всъщност може да се окаже съвсем различно. Ще видите, че още щом сформирате първото изречение, мислите ви ще започнат да препускат, създавайки все по-интересни обосновки.

Например “Ами ако совите не са това, което са?” (въпросът е взет от култовия сериал “Туин Пийкс” на Дейвид Линч). Мозъкът ви веднага започва да предлага варианти на тема какво не им е наред на совите и какви са те всъщност?

Въпросите ви могат всякакви! Например “Какво ако в момента спя?”, “Какво ако динозаврите не са измрели?” и т.н. Подобни упражнения ще ви помогнат да развиете не само фантазията си, но и аналитичното си мислене.



Рисунка

Вземете лист хартия и химикалка. Нарисувайте 6 кръстчета вертикално и 9 хоризонтално. Между тях трябва да остане разстояние, не ги рисувайте твърде близо едно до друго. После изобразете по нещо на всяко кръстче, образувайки картина.



"Обясни понятието"

Отворете тълковния речник. Намерете няколко (3-5) сложни понятия, прочетете какво означават. После вземете лист и химикалка и напишете какво означават тези понятия, без да използвате думите и изразите от речника ( само със свои думи).

Пример: думата “сентенция”.

Определение от речника: “Сентенция - кратка латинска апофтегма, по правило от латински източник, цитирана извън контекста”.

Нашето определение: “Сентенция - фраза с нравоучителен характер, най-често взета от древни латински текстове, използвана в съвременната реч”.

На пръв поглед може да ви се стори, че тези игри са най-обикновени. Донякъде е така, но с една подробност - това са развиващи игри, способни да тренират мозъка ви да търси нестандартни решения на различни задачи.