Автор
Woman.bg

7 ключови стъпки, които да следвате, когато декорирате мечтаната всекидневна

Забавления с приятели, гледане на най-новия сериал, препрочитане на любимата книга, приятни разговори със семейството и заслужен отдих в края на деня… Това са само малка част от дейностите, които извършваме в дневната. Сами или в компания, несъмнено прекарваме огромна част от времето си в хола с. И поради тази причина, това е най-важната стая в дома, когато става въпрос за декор.

Всекидневната често е първата стая, която украсяваме, и първата стая, която показваме на гости, когато показваме дома си. Красиво декорираният хол едновременно привлича вниманието и създава онази непринудено уютна атмосфера, която ни кара да се чувстваме добре там.

Макар че процесът по декориране на дневната често може да изглежда трудно, времеемко и объркващо, проектирането на пространство, което ще се хареса на вас и семейството ви, всъщност е не толкова мъчителна задача. Даже напротив. Нужни са само доза хъс, щипка вдъхновение и професионални съвети. За последните две сме се погрижили, като ви представяме няколко лесни стъпки, които да следвате, за да планирате концепцията за вашия хол.

Измерете пространството

Преди да вземете драстични решения относно декорирането на вашето жилищно пространство, е важно да имате точна представа за неговата квадратура. Правилно взетите мерки ще ви гарантират, че изберете правилния размер килим, обзавеждане и декоративни елементи – както такива за прозорците, така и за останалите части от стаята. Хубаво е да имате предвид, че измерването на пространството ще ви спести както време, така и пари – поръчването и връщането на мебели и аксесоари отнема време, което, ако мерките са взети правилно и обзавеждането е избрано според тях, може да бъде спестено.

Какви са намеренията ви за пространството?

Определянето на начина, по който желаете да прекарвате времето си във всекидневната, значително ще улесни и подобри процеса по декориране. От решаващо значение е да разберете как искате да използвате пространството си, преди да започнете процеса по обзавеждане и украсяване.

Въпреки това, няма универсално приложение за всекидневна зона. За някои това е кътче, предназначено за разговори и четене. За други пък холът е мястото, където посрещат гостите си и се забавляват. За трети това е пространство, в което работят. Според това какви функции изпълнява вашата всекидневна, трябва да групирате мебелите така, че да може или да почивате, или да се забавлявате, или да работите пълноценно. В някои пространства пък съществуващите вече елементи като камина или вградени рафтове могат да повлияят на подредбата на мебелите от самото начало и да улеснят процеса на вземане на решения.

От решаващо значение е намеренията ви относно пространството да са логични и реалистични. Уверете се, че стаята отразява вас и вашия начин на живот – каквито и да са нуждите ви в момента, е ключово стаята да е предназначена по начин, който допринася за изпълняването им.

Обърнете внимание на стила и естетиката

Какви са предпочитанията ви относно интериорния дизайн на дневната? Искате да потънете в уюта на модерно рустик жилище или пък сте почитатели на скандинавския минимализъм? Разбира се, може да е предизвикателство да определите посоката, по която искате да поемете с дизайна на всекидневната си, ако откриете, че сте почитатели на от много декоративни стилове. Затова и няма нужда да се ангажирате само с един конкретен облик на пространството. Но пък е важно да се създаде обща схема.

Пространството не трябва да бъде изцяло тематично, но определянето на цялостната посока на дизайна ще помогне при стесняване на избора на обзавеждане и декор на пространството. Затова се съсредоточете върху два интериорни стила, които да преплетете по начин, който ви допада.

Направете план на помещението

Преди да вземете портфейла си и да поемете към мебелния магазин, е хубаво да помислите как вашите мебели ще функционират в пространството. Съберете изображения на мебелите, които възнамерявате да използвате, и направете визуален план на стаята. Вижте как всички елементи взаимодействат помежду си и се „общуват“ един с друг, преди да ги приберете вкъщи. Може да откриете, че сте допуснали ключови грешки още преди да е станало твърде късно да ги поправите. Често може да се окаже, че сте избрали твърде много артикули от един и същ стил или че моделът на килима се „бие“ с този на завесите.

Акцентна точка

Фокусната точка на стаята е мястото, където погледът на човек пада, когато за първи път влезе в стаята. Ако нямате естествена фокусна точка като голяма камина, създайте такава с голямо огледало, голямо произведение на изкуството, домашна библиотека или пък „джунгла“ от растения.

След като сте решили каква ще е вашата акцентна точка, украсете стаята около нея. Така ще създадете усещане за сплотеност и хармония. При избора на декоративни елементи е важно да обърнете внимание на атмосферата, която излъчва вашата фокусна точка. Ако имате красива камина, например, бързото преобразяване може да промени целия облик на вашето жилищно пространство и да добави ново, свежо усещане.

Обърнете внимание на стените си

За красивата атмосфера в дома е важно стените да не остават празни. Декорът на тези повърхности е от съществено значение за цялостния дизайн и усещане на дневната. Стените винаги са чудесна възможност да добавите повече характер към стаята.

Не сте сигурни какво да окачите? Произведения на изкуството, огледала и декоративни елементи винаги действат като бижута за стаята. Тези елементи добавят следващия слой блясък към пространството.

Време е за пазар!

Като се има предвид, че мебелите могат да бъдат доста скъпи, може да пожелаете да разпределите покупките си във времето. Ако не сте сигурни какво да изберете да закупите най-напред, помислете мащабно. Буквално. Започнете с по-големите части като диван, масичка и килими, с които да заземите стаята. След това лека-полека прибавяйте декоративни елементи, осветителни тела и др. В Мебели Виденов ще откриете обзавеждане за всекидневна от висок клас, което освен комфорт и практичност, ще даде и уникален и изискан стил на хола. В Деко зоната им пък можете да откриете чудесни декоративни елементи, които да допринесат за естетиката както на всекидневната ви, така и на всяка друга стая в дома.

(в материала има продуктово позициониране)