Автор
Весела Георгиева

7 неща, за които си мислите, че са вечни, а те имат срок на годност! И могат да бъдат опасни!

Да, всички спазваме срока на годност на храните, но има и други стоки, които излизат от строя. А употребата им след определения срок на годност може да бъде опасна за здравето ни. Кои са те?


Разклонителите у дома: 2 години
Всички разклонители и удължители с напредването на възрастта стават по-малко ефективни. Ако пък усетите неприятна миризма, задължително ги сменете, възможно е да нагарят.

Пантофите ви: 6 месеца
Ами, да! Дори да нямате домашен любимец, пантофите и чехлите си имат срок на годност. След него е доста нехигиенично да ги използвате. Специалистите препоръчват да ги сменяме на 6 месеца.

Възглавницата ви: от 2 до3 години
С течение на времето възглавниците абсорбират доста неприятни неща, без значение колко често сменяте калъфките. Те могат да се превърнат в убежище за бактерии и алергени. Не забравяйте да ги перете с нежен перилен препарат на всеки 6 месеца, но и в този случай е добре да ги сменяте на всеки 2-3 години.

Дървените лъжици: около 1 година
Дървените лъжици и черпаци с течение на времето се напукват. Освен това те попиват мазнините. Дори и да почиствате усърдно, вероятно в тях се размножават на бактерии. По-добре ги сменете навреме.