Автор
Woman.bg

8 битови проблема, които можете да разрешите с тебешир

Кутия с най-обикновени бели тебешири струва жълти стотинки, но може да ви спести разходи за скъпа битова химия. Трябва само да знаете как да ползвате тебешира!

1. Премахване на мазни петна

На кого не му се е случвало да изцапа любимата си дреха с майонеза, олио или сос? Ако пък в семейството има малки деца, мазните петна са просто неизбежни. Отстраняването им е доста трудоемка, а понякога и безплодна задача. Тебеширът обаче може да ви улесни. Пробвайте да натриете петното с тебешир и да го оставите за 10 минути. После го изперете с препарат за миене на чинии. Тебеширът ще попие мазнината и петното ще се изпере по-лесно. Трябва обаче да е прясно – със старо петно номерът няма да мине.



2. Запазване на среброто от потъмняване

Недейте да лъскате сребърни прибори или украшения с тебешир – той ще остави по повърхностите миниатюрни драскотини, заради които изделието ще изгуби блясъка си. Можете обаче да използвате тебешир, за да предпазите среброто от потъмняване. Просто оставете едно тебеширче в кутийката си за бижута или в чекмеджето с прибори за хранене. Тебеширът ще попие излишната влага, от която потъмнява среброто.



3. Премахване на неприятни миризми

Ако в дома ви е влажно, шкафовете неизбежно започват да миришат отвътре на застояло и на мухъл. Всички вещи, които прибираме за трайно съхранение през различните сезони, придобиват същата неприятна миризма. Ако обаче сложите в шкафа, в чантите си или в обувките си няколко парченца тебешир, той ще попие излишната влага, а с нея и неприятната миризма. Впрочем тебеширът успешно поглъща и спорите на мухъла.

4. Почистване на ръжда

Ножици, ножове, инструменти – всички те имат свойството да ръждясват. Ако обаче сложите в шкафа с инструментите си тебешир, окисляването ще протича значително по-бавно. Ако пък потъркате ръждивата повърхност с тебешир, ръждата ще изчезне яко дим. При това ако натриете с тебешир върха на отвертката, тя няма да се изплъзва от шапката на винта.



5. Защита от вредители

Ако ви тормозят буболечки и мравки, запасете се с тебешир. Мравките мразят тебешира, така че можете да го използвате като репелент. Просто начертайте линии там, откъдето мравките проникват в дома ви – по прозорците и на вентилационните отвори.



6. Избелване на пожълтели платове

Белите ризи, тениски и кецове имат свойството да пожълтяват с времето. Но дори и най-ужасните замърсявания ще се изперат, ако ги натриете с тебешир и ги оставите за 10 минути, а после изперете дрехата по стандартния начин. Ако пък натривате с тебешир дрехите си преди всяко пране, ще забележите, че те всеки път стават все по-бели.



7. Замазване на драскотини по стените

Децата и животните са най-големите „вредители“ вкъщи. Надрасканите стени са често срещан проблем. Можете да скриете драскотините, като ги натриете с подходящ по цвят тебешир. Просто разтъркайте, изтръскайте излишния тебешир и готово!

8. Избелване на нокти

Да, тебеширът ще ви свърши работа и за разкрасяване. За да премахнете потъмняването на ноктите след домашна работа, прокарайте по тебешир мека четка и изчистете с нея ноктите си. Недейте обаче да търкате ноктите си директно с тебешира – така само ще ги повредите.