Ако сте забелязали, че щом се приберете вкъщи, буквално оставате без сили и си мечтаете само да си легнете, не бързайте да обвините лошото време или натоварения си работен график. Те разбира се също имат своето влияние, но ако навън сте били бодри и енергични, а в собствения си дом сте готови да припаднете, проблемът явно се крие в интериора. Има осем неща, които могат да предизвикат безпричинна умора.

Студен цвят на стените

Трудно е за вярване, но цветът, в който се боядисали стените си (например в спалнята) също може да влияе на настроението ви и да предизвиква умора. Американски учени са установили, че сивото, синьото и другите студени оттенъци действат успокояващо, забавят сърдечния ритъм и понижават кръвното налягане. Затова в такава обстановка постоянно ще ви се спи. Изводът е – ако искате да се почувствате по-бодри, пребоядисайте стените в по-топли нюанси.

Постоянно работещ телевизор



Информационният шум действа на психиката също толкова зле, колкото и гробовната тишина. Ако имате навика веднага щом се приберете да пускате телевизора, не се изненадвайте, че често ви измъчва главоболие и светът ви е крив. Освен това синият диапазон на видимата светлина потиска производството на мелатонин – хормона, който регулира биологичния часовник. Затова сънят ви става неспокоен, не можете да си починете и да се възстановите.

Мръсотия и разхвърляни вещи

Хаосът, боклуците и мръсотията също не ни се отразяват добре. Експертите предупреждават, че безредието вкъщи държи мозъка в постоянен стрес и напрежение, пречейки ни да се съсредоточим. Ако искате да подобрите самочувствието си и да спрете да заспивате в крачка (това е защитна реакция на организма срещу стреса), просто се вземете в ръце и въведете ред у дома. Или в краен случай поканете за целта професионалисти, които ще се справят бързо с тази задача.

Бързи закуски и силни напитки

Бързите закуски, полуфабрикатите и пийването на едно-две силни питиета преди лягане също не са добра идея. Вредната храна, обогатена с прости въглехидрати и захари, предизвиква рязко повишаване на кръвната захар с последвало рязко спадане. В резултат на това се чувстваме непросто уморени, а направо разбити. Консумацията на алкохол преди лягане пък води до неспокоен сън, чести събуждания и тежест в главата на сутринта. Затова наблягайте на здравословните храни.


Ароматични свещи

Особено такива с мирис на лавандула. Сам по себе си този аромат е приятен и благотворен, но психолозите от Университета в Уесли са открили, че хората, които постоянно вдишват тази миризма, се чувстват отпуснати и сънливи. По-добре сменете лавандулата с мента или цитрусови аромати. Само че не прекалявайте! Голямото струпване на ароматични свещи в едно помещение може да предизвика главоболие и вследствие на това и умора.



Плътно затворени щори/пердета

Плътните пердета и постоянно затворените щори предизвикват депресия и потиснатост. Психолозите са сигурни, че за да функционира нормално човешкото тяло трябва да получава достатъчно светлина. Ако стоим все на тъмно, ще страдаме от лошо настроение и негативни мисли. Затова специалистите ни съветват да пускаме светлината в дома си през деня и да закриваме прозорците само непосредствено преди лягане.



Студ в помещението

Невероятно, но липсата на отопление или твърде ниската температура в помещението също могат да предизвикат чувство за умора. Студът кара организма да се настрои за „зимен сън“, а в това състояние трудно може нещо да ни ободри. Затова едно петминутно проветряване на спалнята преди сън е напълно достатъчно, за да се почувствате по-добре – недейте да мръзнете.

Мобилен телефон на нощното шкафче


Днешно време трудно си представяме живота без смартфони и други устройства. Но те не са толкова безобидни, колкото ни се струват на пръв поглед. Например добре ще е да изкорените навика да оставяте телефона си до леглото. Първо – така постоянно ще се будите нощем от мигащия екран или от сигналите за получено съобщение, няма да се наспите добре и в резултат на това ще се чувствате уморени и смазани. Второ – лекарите твърдят, че излъчваните от устройствата вълни влияят зле на здравето ни. Отбелязват и психологическа зависимост от устройствата. Затова когато си лягате, оставете телефона, таблета и лаптопа в хола или в кухнята.