Ако изведнъж сте започнали да забелязвате, че щом се приберете вкъщи, веднага изпитвате ужасна умора и искате единствено да стигнете до леглото си, не бързайте да вините за това лошото време или натоварената си работа. Те, разбира се, също могат да играят роля, но ако през целия ден навън сте били бодри и весели, а у дома ви наляга сънливост, проблемът вероятно е в интериора ви. Има някои неща, които могат да предизвикат умора без видими причини.



1. Студен оттенък на стените

Цветът на стените ви, например в спалнята, може да влияе на настроението ви и да предизвиква умора. Американски учени са открили, че синьото, синьозеленото и други студени оттенъци ни действат успокояващо, забавят сърдечния ритъм и понижават кръвното налягане. Затова в подобна обстановка може постоянно да ви се спи. Изводът е очевиден – ако искате да се чувствате бодри у дома, боядисайте стените си в по-позитивни и топли цветове.



2. Постоянно работещ телевизор


Информационният шум действа на психиката също толкова зле, колкото и абсолютната тишина. Ако сте придобили навика да включвате телевизора, веднага щом се приберете вкъщи, не се учудвайте, че често изпитвате главоболие и се чувствате потиснати. Освен това синият диапазон на видимото излъчване от телевизора потиска отделянето на мелатонин – хормона, регулиращ ритъма на съня. Заради това сънят ви може да стане неспокоен и вие няма да можете да си възстановите силите през нощта.



3. Мръсотия и разхвърляни вещи


Безредието, боклуците и мръсотията също не ни влияят добре. Експерти твърдят, че хаосът у дома държи мозъка ни в постоянно напрежение, пречейки ни да се съсредоточим. Ако искате да се чувствате по-добре и да се отървете от сънливостта (която е защитна реакция на организма към стреса), просто се стегнете и подредете/изчистете вкъщи. Ако много ви мързи, можете да извикате чистач, който да реши проблема.

4. Бързи закуски и силни напитки

Бързи закуски, полуфабрикати, една-две чаши силни напитки - преди лягане всичко това не е добра идея. Вредната храна, богата на прости въглехидрати и захар, предизвиква рязко повишаване на кръвната захар с последвало рязко понижаване на същата. В резултат ще се чувствате не просто уморени, а разбити. Консумацията на алкохол преди лягане пък води до неспокоен сън. На сутринта ще ви е трудно да отлепите главата си от възглавницата.



5. Ароматни свещи

Особено с мирис на лавандула. Сам по себе си ароматът е приятен, но психолози от Университета в Уесли са открили, че хората, които постоянно го вдишват, се чувстват отпуснати и сънливи. Затова по-добре сменете лавандулата с мента или цитрусови аромати. Само че не прекалявайте! Прекомерното ароматизиране на помещението може да предизвика главоболие и умора.



6. Плътно затворени пердета


Дебелите дръпнати пердета и спуснатите щори предизвикват депресия и потиснатост. Според психолозите за нормално функциониране човешкият организъм има нужда от достатъчно количество светлина. Ако не я получи, настроението ни се влошава и се появяват негативни мисли. Затова е препоръчително прозорецът ви да е открит за слънчевата светлина през деня. Дръпвайте пердетата чак непосредствено преди лягане.



7. Студ в помещението


Невероятно, но твърде ниската температура в помещението също може да предизвика умора. Студът кара организма да си пести силите и да се стреми към летаргия, което ще ви пречи да се почувствате бодри. Така че отоплявайте добре жилищното си пространство. За добро самочувствие ще е напълно достатъчно да проветрите за 5 минути преди лягане.



8. Мобилния телефон на нощното шкафче

Днешно време трудно си представяме живота си без смартфони и други устройства. Те обаче не са толкова безобидни, колкото може би си мислите. Например, навикът да си оставяте телефона до леглото е доста вреден. Сънят ви ще бъде обезпокоен от светванията на екрана и сигналите за съобщения, в резултат на което няма да се наспите като хората и ще се чувствате уморени на сутринта. Освен това според специалисти излъчваните от любимите ни устройства вълни действат негативно на здравето ни, ако дори не броим факта, че ставаме психологически зависими от смартфоните, таблетите и компютрите си. Затова психолози ни съветват преди лягане да си оставяме въпросните устройства в хола или в кухнята.



9. Неподходящи чаршафи

Чаршафите от синтетични тъкани не ни помагат да си починем пълноценно – в горещините задържат топлина, при студ изстиват, не поемат отделената от телата ни влага. Затова се събуждаме уморени и после още по-уморени си лягаме да спим пак. Памукът и ленът са идеални материали за спално бельо. Освен това ще ви трябват удобна възглавница, умерено топла завивка и подбран според нуждите ви матрак, който да преобръщате периодично. Така ще си почивате пълноценно и ще забравите за хроничната умора.

Четете още: Свеж въздух у дома? Вижте как