Автор
Woman.bg

9 причини да не каните гости у дома след раждането на бебето

Роднините и приятелите може да ви засипват с молби да дойдат и да видят новороденото ви дете, но вие имате пълното право да им откажете. Тези посещения е най-добре да се отложат за по-късно.

Младите майки биват засипвани с въпроси „Кога ще ме поканиш на гости вече?“, още преди да са напуснали родилния дом. Новоизпечените баби сякаш забравят как са се чувствали самите те след раждане и се превръщат в типични тъщи и свекърви. Ние обаче ви съветваме да отложите гостуванията. Първо – през първия месец бебето по медицински съображения трябва да се пази от контакти със странични хора. Имунитетът му все още не е укрепнал, трябва му време, за да свикне с новата обстановка. И второ… тук вече следва цял списък. Можем да изброим минимум 9 причини, които ви дават пълното право да откажете да приемате гости скоро след раждането.

1. „Искам да ти помогна“ е просто оправдание

Всъщност никой (е, или почти никой) не иска да ви помага. Това, което най-често интересува любителите на новородени бебенца, е умилителното пискане и гукане над сладкото мъниче. Пък да измият чиниите, да ви помогнат да изчистите или да сготвят нещо, за да можете да си починете… това биха го направили само много любещи и предани хора. Останалите най-много да си направят селфи с бебето ви. А вие ще трябва да се занимавате не само с детето, но и с гостите – да им направите чай, да ги почерпите бисквити, да ги забавлявате с разговори.

2. Бебето няма да се държи така, както гостите биха искали

Да се усмихва, да издава сладки звуци, да надува балончета от лиги – не, всичко това бебето ще го прави, само когато самото то реши. През първите седмици децата като цяло предимно ядат, спят и пълнят памперсите. Гостите, които разчитат на някакво общуване с новороденото, ще си тръгнат разочаровани. Но какво ли пък са очаквали от човече на пет дена?



3. Вие постоянно кърмите

„Къде тръгна, накърми го тук“, ми каза веднъж свекърва ми, идвайки на гости на новородената си внучка. Тук ли? Пред родителите ми и пред свекърва ми? А, не, мерси. През първите седмици кърменето е процес, който изисква уединение. Чак по-късно то се превръща в най-обикновено ежедневие. Освен това някои жени са по-срамежливи. Да се разголиш пред всички и да се правиш, че това не е твоето тяло, а просто шише с мляко, не е упражнение за всеки. Пък после ще ти се наложи и да си смениш тениската, защото бебето е повърнало върху тази… Сигурно ще ти е по-комфортно без гости, а?

4. Хормоните все още се бунтуват

Понякога ти идва да заплачеш, просто защото някой те е погледнал по-особено или ти е казал нещо двусмислено. Хормоналната система на жената преживява няколко мощни сътресения в рамките на една година. След раждането се иска още известно време за нормализиране на хормоналния фон, а някои родилки ги удря и следродилната депресия. Присъствието на странични хора в тази ситуация може да усложни още повече нещата. От друга страна обаче искреното внимание и реалната помощ могат буквално да ви спасят.

5. Още не сте се възстановили физически

Да родиш дете не е като да измиеш чиниите. Този процес отнема много сили – както физически, така и психически. И пак добре, ако всичко е минало гладко. Пък ако имате шевове от секцио, епизотомия или разкъсвания? Хич няма да ви е до гости, достатъчно ще сте ангажирани с това да пазите себе си и да гледате бебето.

6. Това е допълнителен стрес

Когато нямаш време и сили за чистене и готвене, когато дори и душ не всеки ден успяваш да вземеш, гостите могат да станат истински проблем. Нали все пак трябва да се приготвиш за посещението, да подредиш, да сготвиш нещо? Разбира се, едва ли някой ще очаква, че домът на младата мама ще сияе от чистота, но ако сте свикнали у вас винаги да е чистичко и подредено, може да се почувствате крайно неудобно. И дълбоко в душата си ще ви е яд на нетактичния гост, който ви е заварил в такъв неподходящ момент.

7. Неканените съвети

Старите хора си го имат този навик – обичат да съветват околните как да си гледат децата правилно. А и по-опитните ви приятелки сигурно също трудно ще се въздържат. Обясненията от типа „Нищо не правиш като хората, чакай да ти обясня“ са най-лошото, което може да се случи на младата майка. Тя и без това не се чувства уверена, че прави всичко добре, пък сега изведнъж я засипват със съвети, които често си противоречат един на друг!



8. Понякога имаш нужда от тишина

Иска ти се да останеш насаме със себе си, с бебето си, със своето щастие, с новото си „Аз“. Когато най-сетне нахраниш, преобуеш и приспиш детето, ти се иска да затвориш очи и да си полегнеш мълчаливо, вместо да водиш светски разговори с някого.

9. На никого нищо не дължиш

Да поканиш госта при първо поискване и в удобно за него време, за да изглеждаш учтива и дружелюбна, изобщо не е първостепенната ти задача. Основният ти график в момента е онзи, по който живееш с детето си. Това е твоята най-важна грижа, най-смисленото в живота ти. Денят и нощта се сливат в едно, сега има значение само дали изобщо спиш или не. При това режимът ти утре може да се различава коренно от днешния. При тези обстоятелства е доста трудно да намериш време за посрещане на гости – а и нужно ли е това?

Четете още: Детето ви тръгва на градина? 10 съвета, за които после ще благодарите