Автор
Woman.bg

Българи трансформират фасадите на три от най-известните сгради в Берлин

В дните между 5 - 14 октомври централната част на германската столица ще бъде преобразена от 150 3D mapping продукции, а три от най-емблематичните сгради в града ще бъдат трансформирани именно от българи. Това са членовете на MP-Studio, което ще е единственото креативно студио, с три светлинни спектакъла в рамките на „Фестивал на светлините“ 2018 г. Те ще красят фасадите на Бранденбургската врата, телевизионната кула и Германския исторически музей.


Единственото 3D mapping шоу, което ще промени облика на Бранденбургската врата в града, ще бъде дело на талантливите българи. То ще превърне красивия монумент в портал, свързващ световните култури чрез музика, изкуство, архитектура и природа от целия свят. Пътешествието из цялата планета ще бъде посветено на многоликостта Берлин.

За участие в специална категория „Нека да създадем по-добро бъдеще“ са поканени 18 студия от седем европейски държави, а сред финалистите се нарежда и MP-Studio, което ще представи Германия и България. Седемте финалисти ще представят творбите си върху 368-метровата телевизионна кула, която е и най-високата свободностояща структура в града. Светлинните шоу продукции ще бъдат показвани по време на целия фестивал, а победителите ще станат ясни след гласуване на жури и публика, което ще е отворено след 5-и октомври. 3D mapping продукциите на всички класирали се за финал студия могат да бъдат видени тук.

Българите са избрани да създадат и специална продукция по случай седемдесетата годишнина от създаването на Израел. Светлинният спектакъл ще се появи на 300-годишната фасада на най-важната съществуваща барокова сграда в Берлин - Германския исторически музей, и ще разкрие пред зрителите богатата култура, история и изкуство на страната.


MP-Studio са двукратни шампиони в изданията на „Фестивал на светлините“ през 2015 и 2016 г., грабвайки съответно първо и трето място със своите 3D mapping творби, проектирани на Бранденбургската врата и телевизионната кула в Берлин. Именно те са първият победител в конкурса, чието пилотно издание се провежда през 2015 г. Студиото е по-известно на българските зрители с любимите на столичани светлинни спектакли за Деня на Европа през 2017 и 2018 г., които разказаха пъстроцветни истории на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и Министерски съвет в София.

За „Фестивал на светлините“

„Фестивал на светлините“, Берлин, е един от най-известните фестивали за светлинно шоу в света. Традиционно той се провежда през октомври, като за 14-та поредна година превръща най-известните исторически забележителности, монументи, улици и площади в германската столица в огромна светлинна инсталация.

За MP-Studio

MP-STUDIO, основано през 2008 година, е високотехнологична компания специализирана в 3D Projection Mapping и интерактивни визуални решения за събития. Компанията е пионер в бранша и се нарежда сред най-успешните в сферата със своите над 180 проекта в света: Австрия, Белгия, България, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Дубай, Катар, Кувейт, Ливан, Русия, Франция, Холандия, Швейцария и др. Компанията е специализирана в създаването на шоу продукции, интерактивни инсталации, визуални ефекти, интериорни и екстериорни проекции върху сгради и триизмерни обекти, холограми, 4D Experience: лазерен и видео лапинг, лед мапинг, водна проекция, 3D анимации за виртуална реалност.