Автор
Woman.bg

Чистенето като медитация – 7 правила от фън-шуй

Почиствайки жилищното си пространство, ние едновременно се отърсваме от негативната енергия и привличаме в дома си положителната енергия. Доколко е важно да мием чинии, да бършем прах и да изхвърляме ненужните вещи? Учението фън-шуй ни предлага седем начина да превърнем домакинската работа в изключително полезно за енергетиката ни занимание.

1. Отървете се от ненужните вещи, за да премахнете негативните мисли

За да започнете нов живот или да се „нулирате“, както казват специалистите по фън-шуй, прегледайте всички гардероби, шкафове и рафтове и се отървете от ненужните вещи. Освобождавайки дома си от тях, вие прочиствате мислите си.

Пробвайте да си направите един малък експеримент – изхвърлете вещ, която ви напомня за неприятни събития. Само че не в кошчето вкъщи, а директно в контейнера на улицата! После седнете и прекарайте няколко минути в тишина, наблюдавайки емоциите си. Трябва да усетите свобода и облекчение. А това е просто един незначителен предмет… Представяте ли си какво ще постигнете, ако изхвърлите всичко ненужно?

И така, ето на кои вещи не им е мястото във вашия дом:

- счупени и спукани съдове;
- счупени предмети;
- всякакви вещи, които не ви харесват или ви напомнят за неприятно събитие от живота ви.

После преминете към ревизия на дрехите си. Тук важи същото правило – ако имате скъсани или захабени дрехи, които пазите за „работни“, веднага ги изхвърлете! Не забравяйте, че дрехите ви са отражение на вас самите. Дори и до близкия магазин трябва да излизате подобаващо облечени.

Смело се отървете и от хубавите рокли, панталони и тениски, които поради някакви причини не носите. Ако са наистина качествени, можете да направите добро дело и да ги дадете на някой, който ще има полза от тях. Подарявайки, ще получите двойна отплата. Това наистина работи.

2. Прегледайте всички рафтове, за да стигнете до осъзнаване

Ако не се справяте с нищо в работата си в нужните срокове, ако често забравяте важни неща, ако ви мъчи тревога и апатия – започнете да ревизирате всички рафтове и шкафове вкъщи. Всеки един предмет трябва да бъде на мястото си. Не се допуска никакво безредие, никакъв хаос. Лъжиците при лъжиците, вилиците при вилиците, дънките при дънките и т.н.

Веднага щом въведете пълен ред в дома си, ще имате и същия ред в мислите си. А чистите мисли са правилни мисли. И правилните мисли водят до правилни постъпки.

3. Направете основно почистване, за да привлечете в дома си положителната енергия

Енергията на дома влияе силно на емоционалното и физическото ни състояние, на отношенията ни с близките, на успеха в кариерата и на щастието в личния живот. Именно затова в дома ви не бива да има прах и мръсотия. Фън-шуй експертите са сигурни, че нечистотиите имат негативна аура и че човек не може да бъде щастлив в мръсно помещение – особено пък ако е жена.

Почистването с вода трябва да се прави поне веднъж седмично. Водата е источник на жизнената енергия Ши, която е способна да пречиства, да обновява и да успокоява. И тук обаче си има някои правила:

- Отворете всички прозорци, вратите на стаите и вратичките на шкафовете. Така ще дадете изход на енергията на застоя Ци.
- Започнете почистването от входната врата към по-вътрешните помещения. Обърнете особено внимание на труднодостъпните ъгълчета. Всичко в дома ви трябва да е идеално чисто.
- В никакъв случай не изтласквайте боклука, праха или мръсотията от ъглите към центъра. Отървавайте се от негатива веднага, локално.
- Накрая запалете във всяка стая за известно време ароматични свещи или благовония. Те ще закрепят резултата на „обновяването на пространството“.

4. Мийте чинии, за да усилите енергията

Специалистите по фън-шуй твърдят, че съдомиялните машини ни спестяват време, но ни лишават от енергия. Можем да говорим до безкрай за ползата от водата. Самият ѝ ромон (дори ако идва от чешмата) ни помага да се успокоим и да постигнем душевна хармония – и в резултат да развием интуицията си, да постигнем смирение и мъдрост. А последните качества са много нужни на жената за създаване на топли отношения в семейството.

Ето и още един съвет – никога не оставяйте мръсните чинии да стоят неизмити повече от час. Мръсотията, както казахме вече много пъти, носи негативна енергия. Не си я трупайте.

5. Размествайте мебелите, за да привлечете нови възможности

Ако нещо в живота ви не ви харесва, променете себе си. Най-добре е да започнете от своето жилище. Да направите ремонт би било чудесно, но и уморително и натоварващо във финансов аспект. Докато да разместите мебелите е лесна работа. Специалистите по фън-шуй ни съветват да местим масите, столовете и диваните си възможно най-често. При това е най-добре не да обмисляте предварително разположението им, а да следвате интуицията си. Така ще задвижите енергията на пространството и ще привлечете в живота си нови възможности и обстоятелства.

6. Изнасяйте боклука, за да забравите лошото

Според фън-шуй кофата за боклук е хранилище на негативна енергия, от която трябва да се отървавате всеки ден. Важно е обаче да го правите преди залез слънце. Работата е там, че денят и нощта са две енергии, Ин и Ян. Първата е активна, а втората – пасивна. Ако искате да сте в хармония със себе си и света, не бива да ги пренебрегвате.

Не забравяйте и да поддържате чисти и подредени всички мебели. Не бива да има никакви трохи, остатъци от храна и излишни неща – нито на масата в кухнята, нито на работното ви бюро.

Духовните учители ни съветват да прогонваме лошите спомени веднага, щом се появят. За да се научите на това, започнете да изхвърляте боклука и излишните предмети.

7. Ремонтирайте ВиК, за да не губите енергия

Не бива да държите в дома си никакви счупени предмети – и повредите във ВиК системите в дома ви не са изключение. Ако кранът на мивката ви капе, веднага извикайте водопроводчик и оправете нещата. В никакъв случай не отлагайте. Специалистите по фън-шуй са сигурни, че отношението ви към вещите е правопропорционално на отношението ви към вас самите. А ако не обръщате внимание на себе си, вие губите енергия.

Четете още: 7 фън-шуй забрани в кухнята