Автор
Woman.bg

Декорация за кухнята: Плетене на връзки лук

Лукът в кухнята може да служи и за украса. Сега е моментът да съберете реколтата от градината ви на село и да си оплетете красиви връзки лук.

Една домакиня не може да изкара без лук дори и ден.

Лукът е един от малкото зеленчуци, които винаги трябва да са ви под ръка.

Можете разбира се да го съхранявате в чувал или мрежа в шкафа, но със сигурност ще ви е много по-приятно да изложите реколтата си на видимо място по красив и удобен начин.

Освен това лукът на връзки може да “диша” и ще се запази по-дълго.

Необходими материали:


Изберете най-красивите луковици. Те трябва да са приблизително еднакви по размер, с равна форма и добре узрели.

Непременно ги оставете да изсъхнат, а после отстранете от тях мръсната обвивка. При желание можете да подрежете и корените.

Не режете перата!

Най-важното условие за оплитането на връзки лук са еластичните пера. Зеленината остава еластична само когато е леко подсушена – 2-3 дни след събирането на реколтата от градината.

Връзката лук е доста тежко украшение и перата на лука може да не издържат общото му тегло. Затова ще ви трябва основа. Тя може да е от здрав тънък канап, шнур или лента. Можете да използвате и естествено или синтетично лико или дори обикновен бинт.

Схема на плетенето:

Вземете първо луковицата с най-дълга и най-здрава “опашка”. Завържете в основата на перата канапа/бинта, така че краищата му да са изравнени. По този начин ще получите три края за плетене на плитка – два канапа и луковите пера.

Започнете да плетете, като на всяко прехвърляне наляво или надясно вплитате по още една луковица. Луковиците трябва да се вплитат плътно към плитката, а не да висят на “опашката” си.

Можете да направите връзката още по-красива, като вплетете в нея сухи растения и цветя – например метличина или камшик.

Когато от краищата на канапа останат само 15 см. е време да приключвате с плетенето. Омотайте здраво перата на луковиците с канапа и направете стабилно ушенце, на което да закачите връзката.


Връзката лук трябва да постои известно време в проветриво помещение, за да изсъхне напълно зеленината. После вече можете спокойно да я закачите в кухнята.

Особено красиви стават връзките от червен лук.