За всяко помещение има поне няколко най-добри конфигурации и още поне няколкостотин варианти за избор на стил, обзавеждане, цветова гама, повърхности и финиши, и като финал безброй идеи за декорация. Въпросът е как да открием най-добрата комбинация измежду всички опции. Ако влизайки в дадено помещение автоматично започвате да „премествате” мебелите с очи, то някъде там най-вероятно цари дисхармония.

За да не се получават сложни уравнения и напасване в движение на понякога несъвместими обекти, най-важно е да се даде правилен старт.

Дневната стая е визитката на жилището. Там са съсредоточени най-голяма част от мебелите и аксесоарите, които директно кореспондират с характера и навиците на обитателите, и да - всяко жилище би следвало да се „крои” спрямо спецификите на хората, които ще живеят в него.

Съобразявайки се с обема на помещението най-напред трябва да се определят зоните, които могат да се поместят в него. Почти винаги приоритетът е за къта с мека мебел около телевизора. Много важно е да се съобразим и с източника на дневна светлина, най-добре е светлината да идва странично, а в най-лошият случай фронтално. Трябва да се направи всичко възможно позиционирането на този кът да бъде такова, че да извлече максимални ползи в дадените параметри.

Друг важен момент са гледните точки. При по-големите дневни е добре да помислим за това откъде и как да бъде видим екранът на телевизора, и следователно на тази база да се оредели неговият размер и отстоянията на мебелите за сядане. Като се огледате ще забележите, че в това отношение опциите не са много и със сигурност най-подходящото място веднага ще се набие на очи. Оттам нататък следва да се изгради удобна конфигурация с достатъчно площ за сядане и релакс, да се съобразят необходимите разстояния за преминаване.

Извън стандартните разположения, когато търсим по-динамично и модерно звучене на дома, доста често разполагането на диваните се оказва ключова точка, около която да се развие цялата тема и стилистика на дома. Така, ако решим, че ще създадем кът, който не е долепен до стената със сигурност трябва да заложим на свободностоящи дивани с по-ниски облегалки, не по-дълги от размера на седалката, красиво оформени гърбове и леко по-разлята форма. В този случай по-добре ще изглеждат моделите, които не са плътно долепени на пода с невидими крака, ами точно обратното, акцентът ще е именно върху елегантно оформеното стъпване. По този начин ще имаме една по-лека и приятна зона, която няма да въздейства като визуална бариера и ограничение на свободното придвижване.

В повечето случаи в къта за сядане се използва комбинация от два или повече дивана или фотьойл тип „лежанка”. Уверете се, че сте взели под внимание тяхната йерархия – в най-отдалечената част от входа на помещението и най-близо до стената и ъгъла се позиционира най-обемният диван, така, че да не засенчва и конкурира по-малките. Добре е да се избягва перпендикулярно разположение на свободно стоящ диван спрямо входа на помещението - със сигурност това не би стояло елегантно, а подсъзнателно дори е отблъскващо. По този начин вариантите за конфигурации се свеждат до един-два и визията за плана на дневната е почти избистрена.

Вече знаете точно какъв модел и размер дивани са Ви необходими. Добре е още на този етап да сте изчистили и идеята си за цветовата гама, тя също се нарежда на една от най-челните Вече знаете точно какъв модел и размер дивани са Ви необходими. Добре е още на този етап да сте изчистили и идеята си за цветовата гама, тя също се нарежда на една от най-челните позиции при изграждането на интериорната концепция.

Много вероятно е разглеждайки и целенасочено търсейки мебели за обзавеждането, просто да се влюбите в някой експонат и да решите, че домът Ви не може да се случи без него. Ето тогава, вероятно ще се наложат и първите компромиси, от първоначално начертаната идея, но това не е беда, просто трябва да сте подготвени с варианти за реконфигурация, за да може любимата „перла” да блесне над всичко останало.

Чувството за мярка е съществено важно на всеки един етап. Ако сте се прехласнали по по-интензивни цветове и орнаментални повърхности, то със сигурност трябва на мига да търсите успокояващия баланс. В редките случай, когато се цели умишлено съпоставяне на силни контрасти, всъщност задачата е най-сложна, защото за да се получи нужният ефект правилата са доста по-строги, използват се чисти форми и цветове, за да се уравновеси и подчини силата на акцентите.

Работете с настроение и палитри, използвайте мостри от всички материали, които са Ви хванали окото, носете ги със себе си и сравнявайте постоянно. Това ще Ви предпази от грешки и разочарования, ще Ви накара да мечтаете или визуализирате. Вложете и нужното търпение, не всичко ще се случва с лекота.

Понякога се оказва трудно да си представите как точно биха стояли определени мебели в дадено помещение, въпреки, че разполагате с техните размери и снимки. В този случай много полезни са 3D визуализациите, които ще ви накарат да усетите и видите дома, преди да сте направили избора си. Друг вариант е да използвате подръчни материали за направата на макети или дори да разчертаете пода на бъдещата дневна. В реален мащаб веднага ще стане ясно дали идеята е добра и работеща за вас.

На следващ етап остава да прецените с какъв остатъчен обем от помещението разполагате и спрямо това да обособите още допълнителни функции. Ако дневната е от типа „отворено пространство”, обединена с кухнята, следващото наложително нещо е да се решат тези важни взаимовръзки. И тъй като кухнята е предмет на доста задълбочено самостоятелно планиране, в случая ще обърнем внимание само на трапезарията, която в доста от съвременните домове е неизменна част от дневната. Секторът за хранене е в действителност мостът между две основни функции на дома и по тази причина винаги има стратегическо местоположение.

Добре е да подходите прагматично. Осигурете достатъчно пространство около трапезарната маса, с презумпцията за посрещането на повече хора. По този начин никога няма да сте изправени в конфузна ситуация да следите за комфорта на гостите си. Ако в дома Ви това е често събитие помислете и за допълнителни столове, които да бъдат готово решение в конкретния момент. Удобство е тази зона да се помести в максимална близост до кухнята.

В по-голямата дневна чудесно биха се вписали библиотечен кът, мултимедийна зона, хоум офис, зимна градина, зона за пилатес и т.н. Подборът на мебелите, осветлението и декорацията е колкото приятна и вдъхновяваща задача, толкова и напрягаща. Не можете да предвидите всичко или най-малкото изисква се сериозна проучвателна дейност и добър усет за тайминг, тъй като различните елементи предполагат и време за доставка. Съставете си реален план с конкретно избраните компоненти и така ще избегнете разочарованията. Винаги се информирайте за сроковете и се опитайте да синхронизирате довършителните работи в жилището със следващият етап - обзавеждането. А за страхотни модерни идеи по отношение интериора и мебелите за дневната - посетете сайта на Мебели Виденов!

(в материала има продуктово позициониране)