Канйе Уест е известен не само с музиката, която прави, но и с уникалното си усещане за дизайн и стил.

Точно за това надничането зад стените на дома му в Лос Анджелис е като пътешествие в собствената му Страна на чудесата, изпълнена с модерно изкуство и дизайн. Без следа от романтиката на Алиса, а по-скоро като бурно изследване на поп-арт-а, омесен с класически елементи от интериора.

Къщата, която беше обявена за продан през май тази година, е на три етажа и е обзаведена изцяло в унисон с визията на Уест за нея.

В декорирането има пръст и известен американски интериорен дизайнер, но цялостната концепция е дело на рапъра.

И ако някой очаква безкраен кич, ще остане приятно изненадан – Канйе има идеи и стил, на които мнозина могат да завиждат.

Освен това е известен с инвестициите си в модерни произведения на изкуството и дизайна, които изпълват вътрешността на сградата с невероятна атмосфера.

Та, откъде да почнем? В кухнята виси огромен кристален полилей на Ivan Lolli и Mario Memmoli, а на стената зад него е известната композиция на Анди Уорхол със супите в метални кутии Campbell. Под тях пък има дървен пътнически сандък от 1870 г. на Louis Vuitton.

Кухнята е украсена и с Big Boy на Burton Morris, също забележителен поп-арт творец, известен с комикс-препратките си.

Изчистен шкаф с лакирана повърхност, който гледа към мини-трапезария с бар и високи столове (изработени от орехово дърво и стомана!), е осветен чрез миниатюрни лампи, вградени зад него.

В друг ъгъл на трапезарията има скулптура, изработена от вериги на колела и пръстени на ключове, а над нея виси японска картина, нарисувана върху огледало.

Ъглово продължение с големи прозорци, които разкриват зашеметяваща гледка към ЕлЕй, дава възможност за незабравима вечеря в компанията на още дизайнерски мебели и лампа на Mariano Fortuny.

Над всичко това е известната творба на Ernie Barnes, нарисувана специално за Канйе по повод на катастрофа, която едва на отнема живота му. Мнозина се заблуждават, че тази творба е израз на силното его на певеца, но не той е изобразен в центъра й, а неговият Спасител.

Във всекидневната си съжителстват творба върху текстил на Takashi Murakami, италиански дизайнерски мебели и мраморни фрагменти от 18-ти век.

Стая за игра? Да, разбира се, никой дом не може без такава, ако питате Уест. Тя също е наблъскана с дизайн – картина на семейство Джетсън от Morris, диван от Citterio и впечатляващ стол на Eero Koivisto.

Не по-малко внимание заслужава и столът на Fernando и Humberto Campana, изработен от… плюшени играчки.

Мини-офисът е ситуиран около бюро на Maurice Calka, изработено през 70-те години наминалия век, и заобиколено с цветни възглавници на Murakami.

Рап-идолът на няколко поколения тийнейджъри може да се похвали и с огромен гардероб, разположен в отделно помещение. В него има отделен шкаф за обувки (над 200 чифта са само спортните) и огледала по всяка възможна повърхност.

Спалнята на Канйе е покрита с кожи, но пространството е изчистено и стилизирано, така че в него има много въздух.

Банята също е всичко друго, но не и обикновена. Облицована е с варовик. Над ваната има голям аквариум с рибки, вместо завеса, а в един от ъглите – стол на Peter Karpff, тапициран с релефна кожа. Масичката до него е от консервиран дънер на дърво.

Входната врата е предшествана от ръчно изработени керамични фрагменти, дело на Jo Ann Patterson.

Веднага до нея има и рамка с личния подпис на Уорхол.

Подовете, разбира се, са микс от топло дърво (на горните етажи) и мрамор (на приземния).