Ето защо никога не трябва да гладите чаршафите, на които спите

Спомняте си как мама ви е учила в детството, нали? Прането трябва да бъде изпрано, подсушено, а след това и изгладено, преди да бъде прибрано в гардероба или в шкафа. А гладенето, сигурни сме, никога не ви е било от любимите занимания. Е, сега имаме чудесна новина за вас - оказа се, че гладенето, освен досадно, може да бъде и не особено безопасно за здравето.

Не бързайте да се радвате, защото става дума единствено за спалното бельо. Според британски учени излишната педантичност на домакинята може да окаже недобро влияние върху тези, които нощуват върху изгладените чаршафи. Учените стигнали до заключението, че след досега с ютията чаршафите придобиват прекомерна плътност, която възпрепятства проникването на достатъчно въздух в кожата и по този начин се губи способността да се абсорбира влагата по време на сън. Ето защо е много вероятно, ако сте изгладили спалното бельо, да се потите повече през нощта. Това несъмнено оказва негативно влияние върху здравето на човека.

Тук обаче трябва да вметнем, че ако имате малки деца, е желателно да гладите чаршафите им, тъй като термичната обработка унищожава микробите.

Има и още един любопитен факт, свързан с изглаждането на чаршафите. Според много психиатри хората, които са свикнали да спят върху току що изгладени чаршафи, са по-чувствителни към критиката и я приемат много по-трудно. Също така те често са самотни, тъй като имат склонността да идеализират другите, а след това да се разочароват. Затова следващият път, когато понечите да гладите спалното бельо, по-добре вложете това време в нещо по-приятно. Например отидете на среща.

Четете още: Вижте кои растения ще заредят дома ви положително