Фототапетите отново са на мода. Ако си подберете подходящ фототапет, ще можете да украсите интериора си дори и при минимално количество други декоративни елементи.

Предлагаме ви няколко стилни и модерни десена.

Фототапетите отново са модна тенденция на сезона. Идеята им е гениално проста – с помощта на красива картинка да създадете желаната атмосфера в интериора си.

Фототапетите могат да съживят интериора независимо от стила му. Най-важното при тях е размерът на помещението. Ако стаята не е достатъчно просторна, картинката на тапетите само ще “обремени” интериора.

Имайте предвид, че фототапетите в сиви нюанси могат да предизвикат депресивно настроение. Дори ако на тях е изобразен изгрев над планински масив, тази картина ще ви влияе по-скоро потискащо, отколкото умиротворяващо.

Единственият допустим нюанс на сивото за фототапет е сивото, преминаващо към дълбоко кафяво.



Не се препоръчват и фототапетите със снимки на голям град. Първо, защото в тях обикновено има много сив цвят и второ, защото “градските” снимки изглеждат много по-добре в по-малък размер, сложени в рамка.



* Смело решение – черният цвят, използван като акцент в интериора, може да създаде строг и елегантен изглед.


* Фототапетите с ярки хоризонтални линии са подходящи за помещения, обитавани от млади хора. Стената, украсена с такъв тапет обаче трябва да се намира на подходящо място, например зад леглото. Десенът е твърде тежък за възприемане и не бива да се набива на очи непрекъснато.


* За антрето най-подходящи са белите фототапети с изображение на декоративен елемент или мебел – например кресло.


* Фототапетите с перспектива стоят добре само в просторно помещение. В противен случай ще обременят излишно интериора.


* Най-модерното решение на сезона – фототапет, имитиращ гоблен. В случая “бродерията” изобразява ярки цветя на светъл фон. Чудесно решение за по-младите.


* Още един сполучлив вариант за стая на млад човек – умерено контрастна рисунка на цветя в сдържани цветове.


* Ярки цветя и орнаменти във вид на пеперуди – фототапетът е подходящ за стая на момиче на 13-14 години.


* Изключително модерен цвят – мръсно-лилав. Може да украси всяко едно помещение, независимо дали го обитава мъж, жена, дете или човек в напреднала възраст.


* Фотопано с изображение на гора, изпълнено в стил рисунка от детска книжка. Подходящо е за детска стая.