Автор
Woman.bg

Газова или електрическа печка? Предимства и недостатъци

Когато се преместваш в новo жилище или просто когато сметнеш, че е дошъл моментът да подмениш старата си печка, която по различни причини вече не отговаря на високите ти изисквания, по неписано правило изплува дилемата: изцяло газова печка или с електрическа фурна и индукционни котлони? Възможните варианти са безброй, а предимствата и недостатъците на всеки един от тях трябва да бъдат отчетени преди да се вземе крайното решение.

Съществуват аргументи „за“ и „против“ както за използването на котлони на газ, така и на такива с индукция. Когато правиш избор между двете, преценяваш приоритетите си, финансовите си възможности и безопасността в кухнята. Ето как да вземеш рационално решение:

Предимствата на газовите печки:

- Без загуба на мощност. Едно от най-важните предимства на котлоните с газ в сравнение с индукционните, е липсата на загуба на мощност. Отделно, когато електричеството изгасне, уредите за готвене на газ остават незасегнати.

- Намалена емисия топлина. Готвенето на газов котлон пази кухнята по-хладна. Топлината се разсейва в момента, в който газта бъде спряна.



- Точна температура на готвене. Необходимата температура за готвене се получава с прецизност и с лекота при газовите котлони. Независимо дали ти трябва по-висока или по-ниска температура, можеш да я промениш незабавно. Индукционният котлон, от друга страна, изисква повече време, за да промени реално температурата си.

- По-ниски разходи, тъй като газта е по-евтина от електричеството, което се използва при индукционните котлони.

Очевидно обаче съществуват и недостатъци на това да избереш класическа газова печка. Един от тях е неравномерното разпределение на топлината, тъй като фурните на газ обикновено не се оборудват с вентилатори, което кара топлината да се разпространява по-трудно. Това означава, че една газова фурна ще бъде по-нагорещена в долната си част. Освен това, тя е и по-трудна за почистване от керамичните или индукционните му братя, които имат предимството да са с равна повърхност. Инсталирането на газови печки не може да бъде направено от който и да е, а са необходими услугите на квалифициран професионалист.

Предимствата на индукционните котлони:

- Без загуба на топлина. Готвенето с индукция подгрява директно съда за готвене.

- Студен котлон. Топлината от индукцията се разпространява само към съда за готвене, а не се разсейва излишно около тенджерата. В допълнение, котлонът остава студен, което изключва опасността за децата, намиращи се наоколо.

- Максимална безопасност. Технологията на индукционните котлони запазва неизползваната част от котлона студена. Тъй като готвенето с индукция не произвежда огън, а енергията се трансферира само към съда за готвене, няма опасност да се изгориш или да предизвикаш пожар.



Сред недостатъците на индукционните котлони, на първо място, е по-скъпоструващата им употреба. Електрическият ток е по-скъп от газта за битови нужди. Друг недостатък: котлонът загрява по-бавно. Ако тиганът е по-голям от окото на котлона, ще отнеме много повече да го загрееш с електричество, отколкото с газ.

Стъклените котлони са изложени на риск от надраскване, ако не боравиш достатъчно внимателно със съдовете за готвене върху тях. Още повече, в зависимост от избраните електрически котлони, е възможно да се нуждаеш и от специални съдове.

Това са предимствата и недостатъците на вариантите на електрическите печки за приготвяне на храна в домашната ни кухня. Трябва да се отбележи, че вече има и компромисно решение. Смесените печки могат да разполагат с фурна на газ и индукционни котлони над нея или, по-често срещаното, газови котлони с електрическа фурна с вентилатор. По този начин ще комбинираш предимствата и на двата метода – котлони на газ, които загряват бързо и са лесни за управление, с електрическата фурна, която е много лесна за работа и почистване. Това всъщност е най-добрият вариант, който дава възможност да се възползвате от най-доброто, което предлагат различните готварски печки.

(платено съобщение)