Автор
Теодор Муховски

Хитри трикове премахват жълтите петна по спалното ви бельо

Бялото спално бельо има своя неоспорим чар и се свързва с чистота, хигиена и лукс. За съжаление с течение на времето се появяват признаци на износване, петна и бялата тъкан започва да пожълтява или посивява.

Оказва се, че има няколко хитри начина да направите така, че бялото ви спално бельо да изглежда отново като ново.

Бялото спално бельо изглежда трудно за поддържане в чисто състояние. Не е изненадващо, че върху снежнобелия чаршаф може да се види всяко несъвършенство. Но ако знаете как да се грижите за него, резултатите могат да бъдат изненадващи.



Как най-ефективно да перете бяло спално бельо?

Кой метод е най-подходящ за вас, зависи от няколко неща - както от вида на петната и замърсяванията, така и от качеството и вида на тъканта, от която е изработено спалното ви бельо.

Много често спалното бельо пожълтява с течение на времето поради натрупването на мъртви кожни клетки, пот и други мазнини от тялото ви в тъканта.
За да предотвратите подобни промени по тъканта, перете редовно (веднъж седмично) спалното си бельо на възможно най-висока температура и не забравяйте за вечерната си хигиена. Ако се появят петна, не забравяйте да се борите с тях редовно. Старите, многократно прани и изглаждани, може да се окажат невъзможни за премахване.

За да запазите бялото си спално бельо приятно за окото години наред, опитайте тези хитри начини да го поддържате безупречно бяло.

Сода за хляб

Содата за хляб е безспорната кралица на домашното почистване. Тя е чудесен начин за почистване на най-различни предмети и уреди, включително матраци с мемори пяна, душове, канализация и килими. Тя ще се отрази добре и на прането, тъй като не само премахва петната, но има и избелващ ефект.

Содата за хляб е подходяща, за да работи с повечето тъкани, които могат да се перат в перална машина. Просто добавете половин чаша от нея към обичайния си перилен препарат (прах за пране или течност) и пуснете стандартен цикъл на пране.



Бял оцет

Вторият хитър трик е друг естествен почистващ препарат - белият оцет. Оцетът може да изсветли петната и да премахне жълтото оцветяване по тъканите.
Смесете разтвор от оцет и вода в съотношение половин чаша бял оцет към около 3–4 литра вода. Накиснете спалното бельо за един час и след това веднага изперете в пералнята с обикновен перилен препарат.

Лимонов сок

Лимоновият сок е блестяща и изключително екологична белина. Лимонената киселина е естествен избелващ агент, така че изстискването на един голям лимон в перилния препарат преди изпирането на спалното бельо трябва да помогне за премахването на жълтите петна по тъканите. Тя ще работи добре и при прането на завеси.

Лимоновият сок има и допълнителното предимство да премахва миризмите и да оставя след себе си приятен цитрусов аромат.



Боракс

Бораксът се продава като избелващ агент за пране. За да избелите чаршафите или спалното си бельо, смесете половин чаша боракс в около 3-4 литра вода. Накиснете спалното си бельо в този разтвор за осем часа - най-добре е да го оставите в купата за една нощ. След това изперете спалното си бельо както обикновено.

Белина

За наистина упорити петна най-доброто решение може да бъде използването на белина. За съжаление, използването на агресивни химикали винаги крие риск от увреждане на тъканта или в крайна сметка не отстраняване на петната. Не забравяйте, че можете да използвате белина само върху бели тъкани, така че не смесвайте избеленото спално бельо с други замърсявания.

Можете да добавите белина в пералната машина или предварително да накиснете спалното бельо според инструкциите на производителя.

Ако често използвате агресивни химикали, спалното ви бельо може бързо да стане тънко и твърдо. Ако случаят е такъв, е време да се сбогувате с него и да си купите нов комплект.

Как да предотвратите пожълтяването на белите чаршафи

- Избягвайте да се храните в леглото, за да предотвратите появата на петна.
- Перете белите чаршафи отделно, без цветни тъкани.
- Измивайте грима преди лягане - чаршафите и кожата ви ще ви благодарят за това.
- Не използвайте омекотители за тъкани, тъй като те могат да причинят пожълтяване и да ускорят процеса.
- Перете спалното бельо на възможно най-висока температура - така ще отстраните по-добре натрупаната мръсотия и ще премахнете петната.


Четете още: Бабини трикове, с които кърпите стават меки и пухкави след прането