Автор
Веселина Петрова

Има начин да измамим тесния коридор. Вижте как

Домът е онова местенце, в което се чувстваме най-добре. Понякога не е толкова голям, колкото ни се иска. Но с правилно планиране и обзавеждане това може да се промени. В случая - един тесен коридор. Ето и няколко идеи, които могат да са ви от полза.

Идеалният вариант е да приберете всичко в един вграден шкаф (гардероб). Така ще имате достатъчно място, в което можете да се облечете и обуете без да събаряте всичко по пътя си. Ако нямате възможност за вграждане, можете да сложите етажерки или... въртящ се шкаф.


Вграден гардероб

Това е най-практичният вариант за решаване на проблема с пространството в антрето. Предимството на вградения гардероб е, че можете да разпределите както на вас ви харесва вътрешността – като брой етажерки, разстояние между тях, да предвидите място за обувките, шаловете. Ако сте ограничени за ширината му, можете да поставите лостовете за закачалките перпендикулярно на вратата. Дизайнерите препоръчват да изберете за корпуса тъмен цвят, а за вратите – по-светъл. Огледалото, монтирано на едната или двете врати на гардероба, ще разшири зрително антрето, а и е практично – ще можете да се оглеждате от главата до петите, докато избирате тоалет.


Етажерки и кутии

Ако по една или друга причина гардеробът е неприложим за вашия коридор, можете да монтирате няколко етажерки и да използвате кутии за чекмеджета. А за връхните дрехи си вземете открита закачалка. Стенните закачалки, пръснати на различна височина във весели цветове, също са добро решение. Най-ниската може да е за палтото на детето, по-високата – за шапките, а тази по средата – за чадърите. Обувките приберете в отделни пликове и след това ги сортирайте по сезони в различните „чекмеджета”. За да разполагате с повече пространство, по-високите етажерки трябва да са по-широки, а по-ниските – по-тесни. Така няма да ви пречат.


Скрин с чекмеджета
Широко разпространените във Франция скринове с чекмеджета също могат да бъдат пригодени за интериора на антрето. В комбинация с елегантна дървена закачалка и красиво огледалото, скринът ще придаде на помещението неповторимо романтично очарование. В долните чекмеджета можете да подредите зимните дрехи, ръкавици, шапки, шалове, обувките (най-отдолу), а в горните поставете по-дребните и често използвани вещи – четка за коса, козметика, ключовете.

Висок, въртящ се шкаф
Той е много удобен и функционален. От едната страна сложете връхните дрехи, които носите в момента, от другата – блузи и аксесоари, а в третата подредете обувките. Въртящият се шкаф може да бъде поставен и във вградения гардероб пак с идеята да се спести пространство.

Мека табуретка-шкаф
Понякога човек се нуждае от място, където да поседне, докато се обува или събува. Затова можете да предвидите и една малка табуретка. И за да не е присъствието ѝ знак за разточителство на пространство, вземете табуретка-шкаф, в която можете да прибирате разни дребни неща.