Автор
Ева Лъчезарова

Как да НЕ прекарате 8 години от живота си в домакинстване

Скорошно британско проучване показа изумителни резултати – според него средностатистическият англичанин (или по-скоро англичанка) прекарва по 8 години от живота си в извършването на домакински дейности. Тук са включени неприятности като пране, чистене, прахосмукиране, готвене, пазаруване и разходка на домашния любимец. Учените пресметнали, че тези неща отнемат средно по 20 часа и 55 минути на седмица, 45 дни годишно или 7 години и 10 месеца спрямо средната продължителност на живота на човек във Великобритания. Замислих се, че животът е толкова кратък и ти предоставя толкова много предизвикателства и нови неща, които да опиташ, че е абсолютно недопустимо да му отвърнеш с примирено помахване с парцал в ръка.

Затова тук събрах няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да съкратите времето си за домакински дейности наполовина:

1. Не пазарувайте след работа

Повечето хора посещават супермаркетите веднага след работа и точно заради това в тях се оформят опашки. Дори и да имате късмет и да чакате 10 минути на опашка, ако го направите 3 пъти в седмицата, това ще бъдат още 30 минути, които сте посветили на нервно подскачане от крак на крак. Повечето магазини са отворени до 10, така че по-добре го посетете към 8,30-9 ч. Заслужава ли си? Изисва се само малко планиране на седмичното меню, за да избегнете тази загуба на време.

Същото важи и за моловете. Ако искам да купя нещо от мола и нямам време през седмицата, задължително отивам в 10 сутринта, когато магазините точно отварят, а останалите хора хапват вкусни домашно приготвени палачинки у дома. Това ми спестява адски много време и нерви.

2. Доверете се на робот

Навлизаме в ерата на смарт домовете, които са бъдещето на всички домакинства. Имаме все по-малко време, за да се занимаваме с чистене и точно затова учените измислят всякакви варианти да съкратят безкрайните часове, които прекарваме в дома си. Такива гости от бъдещето са роботизираните прахосмукачки, които чистят вместо вас. Съвсем скоро тествах iRobot Roomba 896 и трябва да ви призная, че абсолютно си заслужава. За седмицата, през която го използвах навсякъде в дома ми беше чисто и излъскано, включително под леглото и дивана, места които иначе трудно се достигат с обикновена прахосмукачка и без местене на половината покъщнина. Това ми беше изключително ценно, защото имам домашен любимец, който през есенните месеци решава, че ще смени цялата си космата одежда с нова.

Другото чудесно предимство е, че няма абсолютно никаква миризма. Мобилното приложение ми е абсолютен фаворит, защото чрез него можете да управлявате робота от разстояние. Няколко пъти го тествах от офиса и когато се прибрах вкъщи е абсолютно излъскано. Сега осъзнах колко малко време отнема всъщност минаването с парцал в сравнение с прахосмукирането.



3. Не домакинствайте през уикендите

Знам, че вероятно първоначално това ще ви се стори странно, но замисляли ли сте се колко хубаво би било само и единствено да си почивате събота и неделя. Достатъчно е да разбиете домакинските си задължения на малки порции и през уикендите просто няма да ви остава какво да правите. Нека понеделник бъде ден за забърсване на прах, вторник за пране и т.н. А ако сте послушали съвета ми от точка 2 няма да имате нужда от ден, който специално да посвещавате на чистенето с прахосмукачка, защото ще сте задали предварително на своя робот кога да минава подовете у дома.

4. Опростете готвенето си

Лесните рецепти в момента определено са в своя най-славен момент. Не смятате ли, че е достатъчно да си опечете парче прясна риба за вечеря, отколкото да готвите засукани манджи, за които ще изцапате множество съдове, а и най-вероятно няма да бъдат особено здравословни, като ги застроите с бяло брашно. Смутито за закуска пък цапа само един блендер, който се мие за секунди.



5. Чистете докато правите нещо друго

Хрумвало ли ви е, че можете да забършете огледалото в банята докато си миете зъбите? Или пък да махнете прахта от телевизора си по време на рекламите. Това са все неща, които ще ви отнемат секунди, докато правите нещо друго.

6. Изхвърлете нещата, от които не се нуждаете

Трябва да си призная, че един от основните проблеми, с които съм се срещала докато чистя е фактът,че непрекъснато трябва да премествам някакви неща, за да почистя под или около тях. От известно време се опитвам да имам по-минималистичен поглед към живота си и да се отърва от всичко, което не съм ползвала през последните няколко месеца. За съжаление ми се наложи да се разделя и с няколко декорации по рафтовете, но сега всеки път, когато бърша прах, мислено си благодаря за това решение.